BANJE U OKOLINI BEOGRADA Da li ste nekada bili u poseti nekoj od sledećih?

Lepote Srbije

16:00

Turizam 0

U široj okolini Beograda, na udaljenosti manjoj od 100 km, postoji više balneoloških centara.

BANJE U OKOLINI BEOGRADA Da li ste nekada bili u poseti nekoj od sledećih?
Shutterstock

Neke su smeštene severno od Beograda, u Vojvodini – Stari Slankamen, Banja Vrdnik i Banja Rusanda, a neke se nalaze južno od našeg glavnog grada – Banja Selters u Mladenovcu, Bukovička Banja u Aranđelovcu, Banja Ljig, Banja Vrujci i Banja Palanački Kiseljak.

U beogradskom naselju Ovča postoji jezerce sa lekovitom mineralnom vodom koja je veoma slana i sadrži 28 minerala, a pomaže kod Reumatskih bolesti, Išijasa, Kožnih oboljenja i Bolesti očiju. U planu je izgradnja spa centra.

Banja Selters se nalazi u Mladenovcu, na 136 m nadmorske visine, 47 km jugoistočno od Beograda. Smeštena je u podnožju planine Kosmaj, u četinarskom parku površine 18 hektara. Umereno kontinentalnu klimu banje karakteriše veliki broj sunčanih sati u godini. Lekovita voda eksploatiše se sa dva izvora. Voda sa starijeg izvora je kisela, alkalno-murijatična, sadrži natrijum-hidrokarbonat i hlor, a njena temperatura je 32oC. Iz mlađeg izvorišta izvire voda koja je visoko mineralizovana, alkalno-murijatična i ugljeno-kisela hiperterma sa temperaturom od 50oC. U Medicinskom centru hotela „Selters“ leče se: Bolesti lokomotornog aparata, Stanja nakon povreda, Neurološke bolesti i Hronične profesionalne bolesti.  Hotel „Selters“ ima kapacitet 250 ležajeva, a u njemu se nalaze restoran, zatvoreni bazen, galerija itd.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

BANJE U OKOLINI BEOGRADA Da li ste nekada bili u poseti nekoj od sledećih? Printscreen

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Na 55 km severno od Beograda nalazi se Banja Stari Slankamen, smeštena uz Dunav, na istočnim obroncima Fruške Gore, na nadmorskoj visini od 80 m. Banja ima umereno kontinentalnu klimu, a blizina Dunava i Fruške Gore omogućava svežinu vazduha u banji, dok je od vetrova štite okolne šume. Sa mineralnih izvorišta izvire voda temperature 18,4oC, koja pripada grupi slano jodnih voda natrijumskog tipa. U sastavu vode nalaze se magnezijum, kalcijum, storcijum  barijum, jod i natrijum-hlorid. U lekovite svrhe koristi se isključivo kupanjem, pošto obzirom na svoj sadržaj, nije za oralnu upotrebu. U Specijalnoj bolnici za neurološka oboljenja i posttraumatska stanja „Dr Borivoje Gnjatić“ primenjuju se razne vrste terapija, a indikacije su sledeće: Hemiplegije, Stanja nakon povreda lobanje i mozga, Stanja nakon operacija odstranjivanja tumora mozga i kičmene moždine, Stanja nakon povrede kičmenog stuba sa oštećenjem kičmene moždine, Stanja nakon povreda na lokomotornom aparatu, Oštećenja perifernog motornog neurona, Neurološke bolesti, Zapaljenski reumatizam u mirnoj fazi, Degenerativni reumatizam.

U Aranđelovcu, 76 km južno od Beograda nalazi se Bukovička Banja. Smeštena je na 256 m nadmorske visine u podnožju planine Bukulje. U lekovite faktore ove banje spadaju mineralna voda, lekovita glina i povoljna umereno kontinentalna klima sa blagim elementima podplaninske klime. U banji postoji više izvora hladne mineralne vode sa temperaturom od 12-140C, kao i jedna izvor hipotermalne vode temperature 25,7oC. U Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju postoje medicinski blok u kome se pri lečenju korist najsavremenije medicinske metode i rekreacioni blok koji ima bazen sa đakuzijem i podvodnom masažom, saune, hidrokinetičke tuševe, fitnes kabinet itd.

U Bukovičkoj Banji se leče: Bolesti gastrointestinalnog sistema, Bolesti hepatobilijarnog sistema i pankreasa, Dijabetes, Oboljenja urinarnog trakta, Oboljenja respiratornih organa, Reumatizam, Endokrine bolesti, Oboljenja i poremećaji perifernih krvnih sudova i cirkulacije, Neurološke bolesti, Stanja nakon povreda na lokomotornom aparatu. Hotel „Izvor“ ima kapacitet 500 postelja, a od ostalih sadržaja u njemu se nalaze: velnes centar (sa ukupno 9 otvorenih i zatvorenih bazena,  spa centrom, salonima za masažu, saunama itd.), više restorana, konferencijski centar, a uskoro bi trebao da počne sa radom i moderan akva park. Ostali smeštajni kapaciteti se nalaze u vili „Aleksandar“, garni hotelu „Kruna“, vili „Vidikovac“, vili „Sokol“, konačištu „Zlatni kotlić“, DOO „Rujna zora“, kao i u privatnim objektima. Takođe, banja nudi i broje sportsko-rekreativne sadržaje: SRC „Šumadija“ (velika sportska hala, mala sala za sportove, trim kabinet, teretana, otvoreni bazen sa terenima za odbojku na pesku i mali fudbal, otvoreni kompleks sportskih terena, a tokom zime i klizalište), Ivančević sport & turist resort (otvoreni teniski tereni, sala za male sportove i fitnes sala), brojne staze za šetnju, mogućnost jahanja u sklopu banjskog konjičkog kluba itd.

BANJE U OKOLINI BEOGRADA Da li ste nekada bili u poseti nekoj od sledećih? Shutterstock
 

U prirodne lepote banje i okoline ubrajaju se Bukovički park na površini od 22 hektara, pećina Risovača, planina Bukulja i jezero Garaši. Od kulturno istorijskih znamenitosti u banjskoj okolini se nalaze  Topola, Oplenac, Orašac i tri manastira: Blagoveštenje, Voljavča i Nikolje.

Banja Vrdnik smeštena je u podnožju Fruške Gore na 79 km severozapadno od Beograda. Umereno kontinentalna klima u banji ima sledeće odlike: mala količina padavina, slabi vetrovi,  veliki broj sunčanih sati u godini i vazduh sa znatnim sadržajem ozona, tako da se Vrdnik svrstava u grupu vazdušnih banja. Lekovita voda sa termalnih izvora Banje Vrdnik je hipoterma sa temperaturom od 32oC. U Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju“Termal“ leče se: Reumatizam, Posttraumatska i postoperativna stanja na lokomotornom aparatu i kičmenom stubu, Deformiteti zglobova i kičmenog stuba, Respiratorne bolesti, Ginekološke bolesti, Oboljenja motornog neurona, Migrena itd. Banja raspolaže sa dva otvorena i dva zatvorena bazena, saunama  sportskim terenima. U banji se nalazi manastir Ravanica, dok je na obližnjoj Fruškoj Gori smešteno još 16 manastira. Značajna kulturno istorijska znamenitost banje je i Vrdnička kula, arheološki lokalitet koji potiče iz rimskog doba. Smeštaj je moguć u velikom broju privatnih apartmana i vikendica, kao i u hotelu Specijalne bolnice.

U Smederevskoj Palanci, 80 km jugoistočno od Beograda, nalazi se Banja Palanački Kiseljak. Smeštena je u parku površine 5 hektara, na levoj obali reke Jasenice. U banji postoje 4 izvora lekovite vode, od kojih najtopliji ima temperaturu 56oC. Medicinski tretmani se obavljaju u Opštoj bolnici „Stefan Visoki“, a korišćenje vode indikovano je kod sledećih bolesti: Reumatizam, Posttraumatska i postoperativna stanja koja su prouzrokovala slabljenje mišića i ograničeno pokretanje zglobova, Sterilitet, Urođeni i stečeni deformiteti kod dece i starih, Neurološke bolesti, Hronične bolesti unutrašnjih organa. U banjskom parku postoje uređene staze za šetnju, otvoreni bazen i tereni za male sportove. U okolini banje nalazi se više kulturno istorijskih znamenitosti – spomen park „Radovanjski Lug“, manastiri Koporin i Pokajnica, Topola, Oplenac, Smederevska tvrđava itd. Smeštaj se organizuje u bolnici „Stefan Visoki“ i u hotelu „Kiseljak“.

U Banatu, 90 km severno od Beograda, u opštini Zrenjanin i na obali istoimenog jezera nalazi se Banja Rusanda. Mineralno blato iz jezera Rusanda jedno je od najlekovitijih u Srbiji, a u banji postoji i bušotina termalne vode čija je temperatura 32oC.  U Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Melenci“ leče se: Reumatizam, Lumbago, Išijas, Diskopatija, Stanja nakon preloma kostiju i nakon operacija na lokomotornom aparatu, Kožna oboljenja i Ginekološke bolesti. U banjskom parku postoje uređene pešačke staze i sportski tereni.

Banja Ljig nalazi se u istoimenom gradiću, 94 km jugozapadno od Beograda i 35 km istočno od Valjeva. Smeštena je u dolini reke Ljig, okružena planinama Rajac i Rudnik. U banji postoji više izvora lekovite termomineralne voda sa temperaturom 32,5oC. Pored vode, kao lekovit faktor koristi se i lekovito blato (peloid). Medicinski centar u banji je opremljen savremenim aparatima za dijagnostiku i sprovođenje različitih terapija. U banji se leče: Kožna oboljenja, Zapaljenski reumatizam, Degenerativni reumatizam, Stanja nakon povreda i operacija na lokomotornom aparatu, Neuropsihijatrijska oboljenja, Bolesti želuca i Oboljenja perifernih krvnih sudova.  U ponudi banje nalaze se otvoreni olimpijski bazen sa termalnom vodom, uređena pešačka staza uz reku, sportski tereni i dečije igralište. Smeštaj je moguć u dva hotela koji se nalaze u sklopu Medicinskog centra, kao i u banjskom kamp naselju. Takođe, u okolini banje se nalaze prirodna bogatstva (planina Rajac i Divčibare) i kulturno istorijske znamenitosti (manastiri Bogovođa i Pustinja).

Banja Vrujci nalazi se u Valjevskoj podgorini u opštini Mionica, 94 km jugozapadno od Beograda. Iznad banje se uzdižu planine Maljen i Suvobor, a kroz nju protiče reka Gornja Toplica. Nadmorska visina na kojoj leži banja je od 179-252 m. Lekovita voda izvire sa 5 izvorišta i pripada grupi oligomineralnih zemnoalkalnih hipotermi sa temperaturom 26-28oC. U lekovit faktore ove banje ubraja se i lekovito radioaktivno blato.

Lečenje se sprovodi u Zdravstvenoj stanici „Vrujci“, a banjski lekoviti faktori pogodno deluju kod: Oboljenja lokomotornog aparata, Ginekoloških bolesti, Dermatoloških oboljenja, Bolesti bubrega i mokraćnih puteva, Oboljenja digestivnog trakta i Psihosomatskih poremećaja. Pored zdravstvenih tretmana, banja pruža odlične uslove za sport i rekreaciju: velnes i spa centar, bazeni u okviru hotela „Vrujci“, kompleks otvorenih sportskih terena, staze zdravlja, uređeno lovište na Suvoboru itd. Planine Maljen, Suvobor i Rajac, kao i reke Ribnica, Gornja Toplica, Kolubara i Lepenica predstavljaju ogromno prirodno bogatstvo ovog kraja.

U okolini banje nalaze se i brojni kulturno istorijski spomenici: rodna kuća vojvode Živojina Mišića u selu Struganik, Ravna Gora, više crkava i tri manastira – Lelić, Bogovađa i Ćelije. Nosilac smeštajnih kapaciteta je hotel „Vrujci“, a smeštaj je moguć još u konaku „Kondir“, većem broju vila i apartmana i u privatnim kućama.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading