SRPSKO JEZERO U OBLIKU ZMAJA Neobična priča zaboravljenog bisera centralne Srbije (FOTO)

Lepote Srbije

16:00

Turizam 0

U godinama nakon izgradnje, utvrdilo se da jezero poseduje veoma kvalitetnu vodu, pa je njegova namena, osim zaštite Đerdapa, postala i vodosnabdevanje oko 200.000 stanovnika Kruševca i okolnih mesta.

SRPSKO JEZERO U OBLIKU ZMAJA Neobična priča zaboravljenog bisera centralne Srbije (FOTO)
Shutterstock

 

Jezero Ćelije se nalazi u centralnoj Srbiji, na oko 22 kilometra udaljenosti od Kruševca. Nastalo je pregrađivanjem reke Rasine 1972. godine i izgradnjom brane na ovoj reci. Drugi, u narodu poznatiji naziv, za ovu akumulaciju je Zlatno jezero.

Zbog jezera potopljeni groblje i crkva

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Jezero Ćelije je prvenstveno napravljeno za potrebe Đerdapa, odnosno kako bi se Đerdap zaštitio od nanosa, koji nastaju putem erozije. U godinama nakon izgradnje, utvrdilo se da jezero poseduje veoma kvalitetnu vodu, pa je njegova namena, osim zaštite Đerdapa, postala i vodosnabdevanje oko 200.000 stanovnika Kruševca i okolnih mesta.

Jezero je napravljeno na mestu gde je tada postojalo naselje pod imenom Zlatari, koje je delimično potopljeno, a delimično izmešteno. Potopljeni su groblje i crkva, a prema pričama meštana, koji često borave na jezeru, ponekad se desi da se u vodi vidi krst sa vrha crkve. To izaziva nelagodu među njima, a i stvara veliki broj priča i legendi. Jedna od legendi kaže da će u jezeru biti utopljeno onoliko ljudi koliko je grobova potopljeno, pišu na sajtu Srbija pod lupom.

Pritom, kako pokazuje mapa, oblik ovog jezera dosta podseća na – zmaja.

Jezero Ćelije je ime dobilo po istoimenom naselju, koje se nalazi na njegovim obalama.

Prema prvobitnom planu, jezero je trebalo da postoji 50 godina, odnosno da u 2021. godini polako počne njegovo zatrpavanje. Međutim, grad Kruševac i okolina nemaju alternativu i drugi način za vodosnabdevanje, pa se trude da pronađu način i da produže životni vek jezera na još 40 godina. Na taj opstanak jezera loše utiču otpadne vode koje se ispuštaju u Rasinu, u gradovima uzvodno od jezera.

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading