MOJE SELO, LEPŠE OD PARIZA Kopija Ajfelovog tornja, ukras Velike Plane!

Lepote Srbije

14:00

Turizam 0

Mnogo živaca, ljubavi, ali i novca uloženo je u gradnju ove kule.

MOJE SELO, LEPŠE OD PARIZA Kopija Ajfelovog tornja, ukras Velike Plane!
Printscreen/Facebook

Dragiša i Stanka Milanović iz Plažana kod Despotovca s vrha Ajfelovog tornja divili su se Parizu, a sa onog u njihovom dvorištu posmatraju seoske svadbe i rodno Plažane.

U restoranu "Žil Vern" na drugom spratu simbola Pariza uz kafu su pravili planove za svoju budućnost, a u svojoj kuli kafu piju sa rodbinom i komšijama. Dok je metalna konstrukcija Ajfelovog tornja visoka 300 metara i teška 7.300 tona, toranj Milanovića je od čelika, visok je 13 metara i težak oko 1.000 kilograma.

Postavili su ga na samom ulazu u svoje dvorište 2017. godine da bi ih podsećao na Pariz u kome su proveli svoj radni vek.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Jedva sam našao majstore u selu, jer tako nešto niko nije napravio. Našli smo se na 13 metara, jer im je ta visina bila najidealnija da bi sve uklopili i da bi toranj bio veran originalu - kaže Dragiša.

Glavni majstor Stoiša Ognjanović i pomoćnici majstor Jovan Stojanović, kome je pomagao brat Goran, prihvatili su izazov. Toranj su napravili iz tri dela u svojoj radionici, a montirali su ga pomoću dizalice.

 

 

- Prvi sam otišao u Francusku, a na razglednici koju sam ženi prvu poslao bio je Ajfelov toranj. Kada je i ona došla, bili smo opčinjeni tom građevinom i kupovali smo razne ukrase koji su ga predstavljali - dodaje naš sagovornik.

BAKA SOFIJIN 103. ROĐENDAN

Pariz je, doduše ne baš s tornja, videla i Dragišina majka Sofija, koja je 1. februara proslavila 103 godine. Život joj, veli, nije bio baš dobar. Suprug Svetomir je radio u rudniku, a ona se bavila poljoprivredom i uzgajala stoku.

Baka Sofija rođendan proslavila sa rodbinom

- Ne valja. Nigde ne mrdam. Da sam zdrava, pa da mogu da radim. Jedino mogu da metem kuću. Ne mogu na noge. Imam visok pritisak i na jedno oko ne vidim. Nikako da me Svetomir pozove - našalila se baka Sofija za Novosti.

Kako doći do Velike Plane, pogledajte na mapi:

 

 

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading