PROLOM BANJA Čudotvoran spoj lekovite vode, domaće kuhinje, istorije i interesantne legende o okamenjenim svatovima

18:00

Turizam 0

Kraj koji je uspeo da očuva tradicionalnu kuhinju, bogat je kulturalnim nasleđem, a ne oskudeva u legendama

PROLOM BANJA Čudotvoran spoj lekovite vode, domaće kuhinje, istorije i interesantne legende o okamenjenim svatovima
Printscreen/Instagram

Toplički kraj, zbog svoje burne istorije, bogat je spomenicima kulture, crkvama i manastirima. Ni priroda nije štedela kada mu je darivala lepote. Kao retko gde na svetu, u skoro jednakom trouglu nalaze se tri banje, poznate po lekovitim vodama. Najčuvenija je Prolom banja.

Pod skute Radana i Sokolovice, u predelima netaknute prirode, na nadmorskoj visini od 550 metara, svila se Prolom banja. Umivaju je brzaci Prolomske reke, koja se uliva u Kosanicu i Toplicu.

Toplica je dobila ime po termomineralnim izvorima u čijim su blagodetima uživali i stari Rimljani. Samo na području opštine Kuršumlija nalaze se tri banje: Prolom, Lukovska i Kuršumlijska, koje su osim zdravstvenog, razvile i rekreativni turizam.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Moć njenih voda da isceljuju i leče, poznavale su najstarije civilizacije koje su nastanjivale te krajeve, a danas to potvrđuju savremena istraživanja koja ih svrstavaju u izuzetno retke.

Ovaj kraj bogat je i kulturnim nasleđem. Kuršumlija je prva prestonica Nemanjića, u kojoj je Stefan Nemanja izgradio svoje prve zadužbine – manastire Svetog Nikole i Presvete Bogorodice.

Posebnu atrakciju u samoj Banji predstavlja Crkva preobraženja Gospodnjeg. Na samo dva i po kilometra nalazi se i jedina crkva-brvnara u Toplici, Lazarica, posvećena knezu Lazaru, čija se vojska ovde pričestila pred boj na Kosovu.

Magiju i mističnost čitavom kraju daju legende koje su ispredane oko svega čime se priroda ovde poigrala. Najčuvenija je ona o okamenjenim svatovima, koje danas predstavljaju kamene figure prirodnog fenomena Đavolja varoš. Dostupna su i brojna arheološka nalazišta.

Toplički kraj očuvao je i tradicionalno dobru kuhinju, u čijim specijalitetima, spremljenim ispod sača, poput pite rednice, telećeg i jagnjećeg pečenja, uživaju gosti.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

 

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading