TROUGLASTO JEZERO SA TRI IMENA Prema jednoj legendi u njemu su se nekada utopili svatovi (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

16:00

Turizam 0

Kod prilaska jezeru treba biti obazriv jer je tlo prilično močvarno. Zimi je jezero pokriveno debelim slojem leda i snega, a leti kao mesto za izlete privlači mnogobrojne turiste iz raznih krajeva. Ovo je jedno od retkih staništa repatog vodozemca.

TROUGLASTO JEZERO SA TRI IMENA Prema jednoj legendi u njemu su se nekada utopili svatovi (FOTO/VIDEO)
Shutterstock

Jezero na planini Goliji koje nema obalu, trouglastog je oblika, tema je mnogih naučnih radova, vezano je za mnoge mitove i legende, a udaljeno samo 3 sata od Beograda.

Shutterstock
 

Dajićko jezero je obrazovano od atmosferskih padavina. Padavine su vremenom obrazovale udubljenje sve do izdana. Jezero i danas vodu dobija najvećim delom od atmosferskih taloga, kao i od kaptiranog izvora. Na izvoru je napravljena česma posvećena Vlastimiru Parezanoviću, pioniru šumarstva u ovom kraju. Veličina jezera je između 10 i 15 metara, mada se menja, tj. nema stalnu veličinu.

TROUGLASTO JEZERO SA TRI IMENA Prema jednoj legendi u njemu su se nekada utopili svatovi (FOTO/VIDEO)

Za jezero su vezane mnoge legende i predanja, ali i naučni radovi.

Pod nazivom Dajićko jezero se prvi put pominje u spisima Josifa Pančića, Nedeljka Košanina i Jovana Cvijića, dok je kod meštana bio ustaljen naziv Tičar. Nedeljko Košanin je jedan od prvih naučnika koji je proučio jezero. U vreme njegovih istraživanja 1906. godine, površina vodenog jezera iznosila je 460 m², što predstavlja tek četvrtinu njegove prvobitne površine i jasno ukazuje na ubrzan proces eutrofikacije ("cvetanje vode").

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Košanin je, uz Radovana Ršumovića, odgovoran što su mnogobrojne legende vezane za jezero razotkrivene.

Zimi je jezero pokriveno debelim slojem leda i snega, a leti kao mesto za izlete privlači mnogobrojne turiste iz raznih krajeva. Faunija jezera je nedovoljno istražena, ali je ustanovljeno da u jezeru žive tri akvatične vrste insekata iz reda Odoneta i da je ovo jedno od retkih staništa repatog vodozemca.

TROUGLASTO JEZERO SA TRI IMENA Prema jednoj legendi u njemu su se nekada utopili svatovi (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Repati vodozemac
 

Nekada se na jezeru svakog 8. maja održavala služba, a sada se na istom mestu svakog 21. jula održava sabor.

Tičar je jezero za koje se vežu mnoge legende i mitovi

Nalazi se u gustoj četinarskoj šumi u selu Gleđica, u blizini naselja Bele vode. Mnogi akademici su pisali naučne radove na temu ovog jezera, a jedni od njih su dr. Nedeljko Košanin i Radovan Ršumović.

Jezero je u osnovi trouglasto, a okruženo je gustom četinarskom šumom. Jezero je trenutno veoma malo oko 10-15 metara. Ranije je bilo mnogo veće i oticalo je u reku Pakašnicu. Jezero je obrazovano od atmosferskih voda i jezerska voda je vremenom rastvarala stene na svom dnu, tako da se basen jezera udubljivao dok nije dopro do izdana odakle i danas dobija vodu i tako se održava.

TROUGLASTO JEZERO SA TRI IMENA Prema jednoj legendi u njemu su se nekada utopili svatovi (FOTO/VIDEO) vikipedija/Dajićko jezero, Golija
 

Svatovsko jezero

Prema jednoj legendi u jezeru su se nekada utopili svatovi, pa se zove i Svatovsko.

Po nekim pričama tu se okupljaju gorske vile. U legendi „Čudovište iz jezera” kaže se: Iz Daićkog jezera stalno se pojavljivalo nekakvo čudovište. Izlazilo je na pašnjake oko jezera i tuklo se sa volovima daićkih i gleđičkih čobana. Dozlogrdi to čobanima i naprave plan kako da ga unište. Zamole jednog kovača iz Daića da svome volu okuje rogove. Kovač je posebno hranio i negovao svoga bika koji će se bosti sa grdosijom iz jezera.

U borbi kovačev bik, na veliku radost čobana, nadjača grdosiju iz jezera. Ona se stropošta u jezero i nikako se više nije pojavljivala na pašnjacima u okolini jezera. Od tada su čobani mirno napasali svoja goveda.

Posle uništenja grdosije u Daićkom jezeru, narednih godina okolna sela je tukao grad, a najviše selo Gleđicu.

Dozlogrdi to Gleđičanima pa pozovu pet sveštenika na dan svetog Prokopija da drže denije na jezeru i zauzmu ovaj dan za svoju drugu preslavu, posle Trojica, jer im je neko iz jezera rekao da tako mogu spasti letinu. I od tada se svake godine na jezeru održava sabor, gde se okuplja svet, ne samo iz okolnih sela, već i sa velike daljine, čak od Moravice i Studenice.

Kako doći od Beograda do Daićkog jezera pogledajte na sledećoj mapi:

 

 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

 
zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading