ZELENA OAZA DELIBLATSKE PEŠČARE Jedinstvena peščara u Evropi koja se nalazi u južnom Banatu, mnogi je nazivaju i srpskom Toskanom!

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Deliblatska peščara je jedinstvena peščara u Evropi koja se nalazi u južnom Banatu, u Vojvodini, na površini od oko 35.000 hektara.

ZELENA OAZA DELIBLATSKE PEŠČARE Jedinstvena peščara u Evropi koja se nalazi u južnom Banatu, mnogi je nazivaju i srpskom Toskanom!
Shutterstock

 

Na severoistočnom delu prostranstva Deliblatske peščare krije se jedan posve nestvaran pejzaž, zelena oaza i pravi raj na zemlji — Zagajička brda. Deliblatska peščara prostire se na površini od oko 35 000 ha i proglašena je specijalnim rezervatom 1977. godine.

Smeštena usred ravnice, ova nesvakidašnja brda poznata su malom broju ljudi, jer i put do njih nije jednostavan. Najlakše će biti onima koji pođu pešice ili biciklom. Možda je ta njihova neuočljivost i dobra, jer će samo najuporniji i najvredniji moći da uživaju u čarima, posebno ako znate da je staza do najviše tačke Zagajičkih brda duga oko 7 km u jednom pravcu!

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Na pomenutoj najvišoj tački Zagajičkih brda, koju ćete prepoznati po čeličnoj armaturi u betonskom postamentu, nalazi se obeležje u vidu zidanog obeliska koji štiti tačku geodetskog premera. Uz obelisk je kasnije podignut i meteorološki stub za merenje brzine vetra.

Peščane dine visoke i po 200 m mogu vas zavesti, te da ne biste ušli u taj zeleni lavirint, nemojte skretati sa utabane staze. Posebno imajte na umu da je na tom mestu slab domet.

Zagajička brda interesantna su i po tome što su stanište najveće kolonije slepog kučeta u Evropi.

Ukoliko se odlučite da dođete ovde, najbolje bi bilo da organizujete posetu sredinom maja ili krajem oktobra.

Zagajička brda na mapi: 

 

 

zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading