Pet jezera koja bi trebalo da posetite u Srbiji, na jednom se nalaze plutajuća ostrva

17:00

Turizam 0

Istražite lepote naše zemlje

Pet jezera koja bi trebalo da posetite u Srbiji, na jednom se nalaze plutajuća ostrva
Shutterstok

1. Đerdapsko jezero

Đerdapsko jezero je nastalo kada je 1972. godine izgrađena hidrocentrala Đerdap 1. Dugačko je preko 100 kilometara, a na naširem mestu široko 8 kilometra. Površina jezera je 253 km², od čega je 163 km² na srpskoj a 90 km² na rumunskoj strani. Po veličini je četvrto na Balkanu i najveće u Srbiji.

Pet jezera koja bi trebalo da posetite u Srbiji, na jednom se nalaze plutajuća ostrva Wikipedia
 

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

2. Vlasinsko jezero

Površina jezera od 15 kvadratnih kilometara smeštena je na jugoistoku Srbije. Okruženo je planinama Gramada, Vardenik i Čemernik, a na njegovim obalama nalaze se tri sela Vlasina Okruglica, Vlasina Rid i Vlasina Stojkovićeva. Na njemu se nalaze takozvana plutajuća ostrva nastala od treseta.

3. Perućac

Perućačko jezero se nalazi na području opštine Srebrenica (Republika Srpska, BiH), i području opštine Bajina Bašta (Republika Srbija). Nastalo je pregrađivanjem toka reke Drine, za potrebe hidroelektrane "Bajina Bašta". U prirodnom zavoju kanjona reke Drine okruženo je planimama Javor, Devetak, Zvijezda i Tara.

Pet jezera koja bi trebalo da posetite u Srbiji, na jednom se nalaze plutajuća ostrva Shutterstok
 

 

4. Zlatarsko jezero

Zlatarsko jezero poznato i kao Kokin brod, je veštačko je jezero nastalo u dolini reke Uvac. Zlatarsko jezero ima površinu od 7.25 km2, dužinu od 21 km, dok je prosečna dubina jezera 75 m. Jezero je okruženo planinama Zlatar i Muretnica. Brana izgrađena na jezeru je najveća kamena brana u Evropi. 

Pet jezera koja bi trebalo da posetite u Srbiji, na jednom se nalaze plutajuća ostrva Shutterstok
 

 

5. Zaovinsko jezero

Nalazi se kod mesta Zaovine, na planini Tari, u granicama Nacionalnog parka Tara, u zapadnoj Srbiji. Veštačko je ima dubinu od 110 m i "hrani se" vodom preko pritoka Konjske reke i Belog Rzava. 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading