BANJSKI TURIZAM NADOMAK BEOGRADA Oaza čistog vazduha, mira i zelenila koja se prostire na 20 hektara parka sa cvetnim lejama (FOTO)

J. K.

12:12

Turizam 0

Banja Selters u Mladenovcu, iako udaljena samo pedesetak kilometara od Beograda.

BANJSKI TURIZAM NADOMAK BEOGRADA Oaza čistog vazduha, mira i zelenila koja se prostire na 20 hektara parka sa cvetnim lejama (FOTO)
Printscreen

 

Prvi podaci o  Seltersu datiraju iz 1893. godine,  kada je i iskopan prvi bunar sa toplom i slanom vodom. Nakon prve analize,  utvrđena je sličnost ovog termo-mineralnog izvora sa banjama Bad Emsa u Nemačkoj, Roa u Francuskoj, Luhacoviče u Češkoj. Međutim,  najsličnija je vodi banje Selters u Nemačkoj, pa je tako i ova novootkrivena banja dobila ime, srpski Selters.

Voda je odlikovana u Briselu 1906. godine, a svega godinu dana kasnije i u Londonu. Od 1906. godine, sa  istim nazivom voda je flaširana i distribuirana širom Evrope.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Za osnivanje lečilišta zaslužan je doktor Naum Atanasijević koji je prodao nasleđen parni mlin i tim novcem podigao vilu sa tridesetak ležajeva. U to doba, načešći posetioci bili su reumatični pacijenti.
Razvoj banje Selters nastavljen je izmešu dva rata. Tada je broj gostiju premašivao broj stanovnika varoši. U tom periodu objekat je i renoviran i izgrađeno je šest novih kada.

Najveći zamah u razvoju, Selters doživljava 1975. godine kada je Zavod za medicinu rada i rehabilitaciju otkupio i renovirao celokupni kompleks. Banja je pretvorena u moderno lečilište, sa specijalizovanim stručnim kadrom, savremenim dijagnostičkim kabinetim i opremom koji, uz prirodan faktor u lečenju, daju izuzetne rezultate.

Danas  kompleks poseduje  stacionar (stari hotel) i hotel (novi hotel), staze sa ukrasnim osvetljenjem, park sa četinarskom šumom površine oko osamnaest hektara, cvetne leje, drvene klupe za odmor, a poseban ukras su žalosne vrbe koje u leto daju dudove.

U Selters banji se za lečenje primenjuju sledeće terapije:

hidro – Selters banja poseduje dva bazena, kao i određen broj kada za podvodnu masažu i saune

peloido
elektro
sono
foto
parafino
krioterapija
kinezi
radne terapija
inhalaciona terapija za lečenje hroničnih oboljenja disajnih organa

 

Selters banja na mapi: 

 

 

 

BONUS VIDEO 

 

 

 

(Izvor: www.rehabilitacija.com)

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading