KAKO OŽIVETI DOMAĆI TURIZAM!? Problem je što naši seljaci svoje mogućnosti nisu shvatili ozbiljno (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

14:00

Turizam 0

Danas grad Leskovac pokušava da nešto slično pokrene na svojoj teritoriji u podnožju planine Kukavica, da Srbiji predstavi kanjon reke Vučjanke kao nacionalno dobro, a u okolnim selima oživi domaći turizam.

KAKO OŽIVETI DOMAĆI TURIZAM!? Problem je što naši seljaci svoje mogućnosti nisu shvatili ozbiljno (FOTO/VIDEO)
Shutterstock/Reka Vučjanka

Poslednjih godina razvoj turizma na selu afirmisao se kao veoma perspektivan oblik razvoja biznisa, sprečavanja migracije seoskog stanovništva i održavanja izvornih kulturnih i nacionalnih tradicija i osobenosti. 

KAKO OŽIVETI DOMAĆI TURIZAM!? Problem je što naši seljaci svoje mogućnosti nisu shvatili ozbiljno (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Reka Vučjanka
 

Turistička organizacija grada Leskovca već je pokrenula proces zaštite kanjona reke Vučjanke kao nacionalnog dobra i on bi trebalo da bude okončan za godinu dana, a ono što turističkim radnicima predstvalja pravi izazov je da u ovom kraju razviju seoski turizam.

“U ovom kraju i oko jezera Barje imate prelepa sela.  Recimo, Bukova Glava je samo jedno od njih. Svojom geosaobraćajnim položajem, turistički atraktivnim prirodnim i antropogenim vrednostima, ovaj kraj ima potencijala da postane jedna od vodećih turistički destinacija u ruralnom turizmu u Srbiji”, tvrdi direktor TOL-a Nebojša Kocić.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 

Problem je, navodi, što naši seljaci te mogućnosti nisu shvatili ozbiljno.

“Organizovaćemo još jednu tribinu o perspektivama razvoja ruralnog turizma u opštini Leskovac, i nadamo se da će naši sugrađani odazvati u što većem broju. Razvoj turizma u ruralnim sredinama je direktno povezan sa procesima oživljavanja sela i poljeprivrede, a moderna poljeprivreda i druge vrednosti seoskih područja su primarni uslov razvoja ruralnog turizma”, navodi Kocić.

 

 

U ovom kraju je, pored najstarije hidrocentrale u srbiji koja još uvek radi, grad Leskovac uredio kupalište, uskoro na toj loakciji kreće snimanje igranog filma o starom Leskovcu, a ušlo se i u projekat oživljavanja starih vodenica.

 

 

“Sve su to odlični preduslovi za razvijanje turizma na selu”, dodaje on.

Stare vodenice u kanjonu  reke Vučjanke uz mala finansijska ulaganja mogu biti obnovljene kako bi dobile svoju prvobitnu ulogu. Kao takve pospešile bi razvoj ruralnog turizma u leskovačkom kraju. Trenutno su u funkciji četiri od čak 16 potočara koje krase kanjon Vučjanke.

„Ove vodenice su dokaz bogatstva naše tradicije ali i mogućnost za budući razvoj vučjanskog kraja jer sadrže značajan gastro-turistički potencijal“, objašnjava direktor Turističke organizacije.

 

 

Imajući sve to u vidu, moderni koncept integralnog i održivog ruralnog razvoja porečkog kraja razradio bimodel razvoja održivog turizma, usklađen sa turističkim potencijalima i kroz konbinaciju eko koponenti, zaštičenih kulturno-istorijskih dobara i ambijentalnih celina omogućuje da ovaj vid turizma, izbori za svoje mesto na sve većem i zahtevnijem “ zelenom “ turističkom tržištu.

 

 

“Leskovac, u tom smislu, ima kvalitetnu i raznovrsnu osnovu za razvoj turizma”, zaključuje.

Prirodne atraktivnosti, pa i dostignuti nivo smeštajnih i drugih kapaciteta upućuje na to, da se ovde mogu razvijati brojni vidovi turizma.

Izvor: jugmedia

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading