REPLIKA TRADICIONALNE SVINJARSKE KOLIBE U mračnoj, kružnoj kolebi lovci prave roštilj od mesa mangulice, što je neverovatna atrakcija za turiste iz grada (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

14:00

Turizam 0

Donji Tovarnik, prelepo uređeno dvorište Lovačkog doma od blata i pruća u kom se nalazi replika tradicionalne svinjarske kolibe ili kolebe, kako se kaže u Donjem Sremu.

REPLIKA TRADICIONALNE SVINJARSKE KOLIBE U mračnoj, kružnoj kolebi lovci prave roštilj od mesa mangulice, što je neverovatna atrakcija za turiste iz grada (FOTO/VIDEO)
Printscreen/Youtube/BalkantripTV/Bojtar

U Donjem Tovarniku, u lepo uređenom dvorištu Lovačkog doma, nalazi se replika tradicionalne svinjarske kolibe ili kolebe, kako se arhaično kaže u Donjem (svinjskom) Sremu. Ova koleba je u potpunsoti napravljena od prirodnih materijala tj. od blata i pruća i pokrivena je trskom. Ona je jasan pokazatelj nekadašnjeg načina života stočara iz Donjeg Srema. U njoj turisti mogu da se ogreju kraj otvorenog ognjišta, ali i da učestvuju u pripremanju svinjarskih specijaliteta.

 

 

U prošlosti su stanovnici Donjeg Srema u većoj meri gajili svinje. Ona domaćinstva koja su imala puno svinja, a nedovoljno muških članova, uzimala bi svinjara, koji bi im čuvao svinje. Svinjar bi, obično, čuvao svinje u šumi od Đurđevdana do Đurđevdana i sve to vreme on bi provodio u šumi sa svinjama. Kako bi se zaštitio od nepogoda i kako bi imao gde da noćiva on bi sebi podizao kolibu.

 

 

Kolibe su pravljene od drveta, kolja i pruća, malterisane su blatom i plevom. Bile su kružnog oblika, pokrivene slamom ili trskom, a na krovnoj konstrukciji (o slemenu) na drvenoj kuki (kotlenjači) visio je kotao ili gvozdenjak za spemanje hrane.

REPLIKA TRADICIONALNE SVINJARSKE KOLIBE U mračnoj, kružnoj kolebi lovci prave roštilj od mesa mangulice, što je neverovatna atrakcija za turiste iz grada (FOTO/VIDEO) Printscreen/Youtube/BalkantripTV/mangulica
 

Koliba je imala samo jednu prostoriju sa otvorenim ognjištem i ona je služila i kao kuhinja, dnevna soba, spavaonica, ali i kao magacin za hranu za stoku (u hladnim zimskim mesecima kada hrane nije bilo u šumi). 

Najčešća hrana koju su konzumirali čuvari svinja bila je takozvana „svinjarska tarana“ – reč je o testenini dinstanoj na masti. Testo se pravilo od brašna i jaja i na trenici se sitnilo. Osuši se i stavi u platnene kese i nosi se u šumu. Kuvali su je na masti, na ognjištu. Isprži se slanine i luka, tarane, kobasice i to su jeli za doručak. Osim tarane, jeli su još i kačamak, paprikaš od pečurki, ribu, te jela od divljači. 

REPLIKA TRADICIONALNE SVINJARSKE KOLIBE U mračnoj, kružnoj kolebi lovci prave roštilj od mesa mangulice, što je neverovatna atrakcija za turiste iz grada (FOTO/VIDEO) Printscreen/Youtube/BalkantripTV/Bojtar
 

U Donjem Tovarniku krajem meseca maja se održava manifestacija „Svinjarsko povečerje“. Glavni cilj ove manifestacije je da se sačuva od zaborava način života sremskih svinjara.

Donji Tovarnik na mapi:

 

 

Izvor: vojvodina.travel, vikipedija, BalkanttripTV

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading