CARSKA PALATA U SREMSKOJ MITROVICI Sirmijumski cirkus, koji je podignut uz nju, je jedini koji je do sada otkriven u našoj zemlji (VIDEO)

Lepote Srbije

15:00

Turizam 0

Carska palata je jedan od najvažnijih arheoloških nalazišta u Sremskoj Mitrovici

CARSKA PALATA U SREMSKOJ MITROVICI Sirmijumski cirkus, koji je podignut uz nju, je jedini koji je do sada otkriven u našoj zemlji (VIDEO)
Printscreen/Youtube

Prva sistematska arheološka istraživanja Sirmijuma počela su 1957. godine, sa Carskom palatom. Lokalitet je otkriven prilikom pripreme terena za izgradnju stambene zgrade. Radovi su najpre zaustavljeni privremeno, a zatim trajno kada su otkiveni masivni zidovi, ostaci grejnog sistema i podni mozaici. Otkriće rimskog cirkusa (hipodrom kod Grka) u neposrednoj blizini palate pružio je presudne argumente da se objekat identifikuje kao carska palata.


Građevinski kompleks palata-cirkus je jedan od najvažnijih arheoloških nalazišta u Sremskoj Mitrovici. Podignut je krajem III ili početkom IV veka u jugoistočnom, elitnom delu grada,  uz reku Savu. Bezbednost su mu je  pružao novoizgrađeni gradski  odbrambeni zid.


Možda vas zanima:

Carske palate u rimsko doba su imale službeni prostor za obavljanje carskih dužnosti (oficijelni deo), a takođe i privatne prostorije za stanovanje cara i njegove porodice (rezidencijalni deo). Cirkusi podignuti uz palate predstavljaju zvaničan arhitektonski sklop za ceremonijalno pokazivanje vladara svom narodu. U njima su se odvijale trke kolima (bigae, quadrigae) koje su bile najpopularniji sport u antičkom svetu. Rimski cirkusi su poznati širom carstva, a  Sirmijumski cirkus je jedini koji je do sada otkriven u našoj zemlji.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:


Na lokalitetu se danas može videti samo jedan deo imperijalnog kompleksa. Prezentovani zidovi i podovi u većem delu predstavljaju stambeni deo palate. O luksuznoj unutrašnjoj dekoraciji svedoče fragmenti fresaka, mozaički podovi, arhitektonska dekoracija od raznovrsnog kamena koji je dopreman sa raznih strana sveta: iz Egipta, Male Azije, Grčke, Italije... Instalacije za zagrevanje toplim vazduhom otkrivene su ispod skoro svakog poda prostorija palate. O dužini nastanjivanja i čestoj upotrebi palate svedoče brojne prepravke, mozaički podovi u nekoliko nivoa i brojni arheološki nalazi.

Sirmijum je bio rimski grad u provinciji Panoniji, jedan od najvećih onovremenih gradova. Neke procene kažu da je imao oko 30 000 stanovnika, a godine 294. proglašen je jednom od 4 prestonice Rimskog carstva.


U gradu su pronađeni ostaci mnogih važnih rimskih građevina, poput carske palate sa prelepim mozaicima, žitnica, termi, radionica, luksuznih vila, ranohrišćanskih bazilika i crkava mnogih drugih. Pored toga, arheolozi su pronašli bezbrojne vredne predmete, od kojih su neki jedinstveni u čitavom rimskom svetu.


Nažalost, veliki deo drevnog Sirmijuma je neistražen, jer leži ispod savremenog grada ili pod oranicama.
Pet rimskih careva je rođeno u Sirmijumu i njegovoj okolini, a mnogi carevi su ovaj grad posetili i koristili ga kao privremeno sedište.

 

 

Izvor: archeoserbiacarskapalata

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading