ZANIMLJIVA ZGRADA U CENTRU KRAGUJEVCA Jedini preostali deo Miloševog dvorskog kompleksa

M. M.

19:30

Turizam 0

Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja, rešenjem Zavoda za naučno proučavanje spomenika kulture.

ZANIMLJIVA ZGRADA U CENTRU KRAGUJEVCA Jedini preostali deo Miloševog dvorskog kompleksa
Printscreen

Konak su gradili najbolji majstori tog vremena, Janja Mihailović, Todor Petrović, majstor Veselin. Rađen je u balkansko-orijentalnom duhu, u vreme kada je Srbija još uvek bila pod turskom vlašću i tek sticala autonomiju. Sam konak je sagrađen na kosom terenu, tako da se čini kao da ima nekakav polusprat. Deo prizemlja je ojačan posebnom konstrukcijom od kamena.

U njegovoj neposrednoj blizini se nalazio konak kneza Miloša (uništen 1941. godine) i Šareni konak, konak kneginje Ljubice (izgoreo u požaru 1884. godine). Sagrađen je u periodu od 1818. do 1822. godine za dvorsko osoblje na čijem čelu je bio domostroitelj Kneževog dvora Sima Milosavljević Paštrmac, rodom iz Paštrme, zaseoka u Ramaći. Miloš ga je zvao Amidža (tur. stric), pa je tako konak dobio naziv. Paštrmčeva porodična kuća i danas postoji, u ul. Svetozara Markovića 3.

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

Komentari(0)

Loading