MILIĆEVA RADOVAN KULA Atelje našeg poznatog slikara koji je posećivao i Kirk Daglas

M. M.

20:15

Turizam 0

Radovan-kula Milića od Mačve je građevina sa imanjem u Belotiću koje je podigao naš poznati slikar Milić Stanković u svom rodnom selu.

MILIĆEVA RADOVAN KULA Atelje našeg poznatog slikara koji je posećivao i Kirk Daglas
Printscreen

Milić od Mačve je na dedovini počeo 1968. godine da podiže građevinu u duhu drevnog narodnog neimarstva, koja svojim arhitektonskim odlikama podseća na kulu. Dao joj ime po ocu Radovanu, sa idejom da to postane mesto radovanja, kutak za sve maštare i sanjalice, kao i utočište za sve samouke umetnike Mačve.

Nadomak ateljea-kule je kameni spomenik ocu Radovanu, a pored njega zgrada nazvana „lajaonica” (lajanje u smislu psovanja), sa otvorima na sve četiri strane sveta. Svako se može popeti i upućivati dobre ili loše misli na istok, zapad, sever i jug. U uglovima porodičnog imanja posađena su stabla jasenova, okolo orasi, stare sorte šljiva, krušaka, jabuka, dunja... Imenje je po podizanju vrlo brzo počela da posećuje svetska elita i učesnici prvog Festa sa Kirkom Daglasom na čelu.

U dvorištu Radovan-kule se u organizaciji mesne zajednice Belotić, Kulturno obrazovnog centra i Turističke organizacije, a pod pokroviteljstvom opštine Bogatić održava tradicionalna manifestacija „Mačvanska lila”.

 

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading