ČUVARI KULTURE I TRADICIJE Najlepši gradovi u Vojvodini

Jelena Vamović

10:27

Turizam 0

Deo Srbije koji predstavlja najjaču sinergiju raznih naroda, koji čuvaju svoju autentičnosti i posebnost

ČUVARI KULTURE I TRADICIJE Najlepši gradovi u Vojvodini
unsplash
NOVI SAD

printscreen Youtube

 

Novi Sad, ili kako ga mnogi nazivaju Srpska Atina, grad je koji nudi mnoštvo specifičnog  sadržaja, i prostor koji u arhitekturi, kulturi i načinu života čuva raznovrsnost. Vojvođanska prestonica privlači brojne turiste iz Srbije ali i čitavog sveta. Mnogi koji su posetili Novi Sad, reći će vam da je isti najlepši grad u Srbiji.

Drugi najveći grad u Srbiji dugo godina važi za jedno od najvažnijih kulturnih središta zemlje. U 18. veku, Novi Sad je postao centar i čuvar tradicije Srba koji su živeli u Austrougarskoj, kada počinje ubrzan razvoj umetnosti, književnosti i arhitekture.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Novi Sad je  zaradio titulu Evropske prestonice kulture za 2022. godinu. Ona je i više nego zaslužena, jer Novi Sad važi za grad muzeja, pozorišta, biblioteka i ateljea.

Ono što morate posetiti u srpksoj Atini svakako je: Gradski trg, Petrovaradinska tvrđava, Dunavska ulica, Štrand, kej kraj Dunava.

 

SREMSKI KARLOVCI

printscreen Youtube

 

Između zelenih obronaka Fruške gore i plavog Dunava, smešteni su Sremski Karlovci koji  čuvaju bogatu riznicu srpske kulture i duhovnosti u svojim građevinama od neprocenjive istorijske vrednosti, dok se na ulicama grada i danas slave vino i grožđe uz poeziju Branka Radičevića.

Krase ga Patrijaršijski, Karlovačka gimnazija, Manastir posvećen Vavedenju Presvete Bogorodice, Rimokatolička crkva, Bogoslovski seminar i Česma Četiri lava, podignuta u čast završetka prvog karlovačkog vodovoda.

Retko koji grad ove veličine, ne samo kod nas već i u svetu, odlikuje ovoliko bogatstvo vrednih sadržaja, pa tako Sremske Karlovce mnogi nazivaju draguljem Fruške gore, vinskom prestonicom Srema, biserom vojvođanskog baroka.

U Sremskim Karlovcima osnovana je prva srpska gimnazija koja se nalazi u samom centru grada, koju je pohađao i naš čuveni pesnik Branko Radičević.

 

SUBOTICA

printscreen Youtube

 

Najseverniji grad Srbije, grad inzvaredne arhitekture i magične atmosfere nezaobilazna je destinacija tokom putovanja kroz Vojvodinu. Subotica poseduje niz svojstvenih karakteristika, koje je čine prepoznatljivom i posebnom.

Grad krasi multientičnost i stalno preplitanje srpskog i mađarskog. Tradicija ugrske i dalje živi, te je u Subotici prisutna raznolikost kakva se sreće retko gde u Srbiji. Najbolji svedoci toga su verski objekti, koji se u gradu nalaze i koji žive jedan pored drugog u savršenoj sinergiji: Pravoslavna crkva Svetom Vaznesenju Gospodnjem, Muhadžir džamija, Sinagoga i katedrala i crkva Svete Tereze Avilske.

Pored zadivljujuće arhitekture, Subotica je grad koji može da ponudi veliki broj kulturnih sadžaja kao što su: Savremena galerija, Muzej grada Novog Sada, Narodno pozorište,spomenik Matiji Korvinu, neznanom vodoinstalateru i palim borcima i žrtvama fašizma.

Ukoliko posetite Suboticu, ne propustite priliku da obiđete i Palićko jezero koje se nalazi u njegovoj neposrednoj blizini.

 

VRŠAC

printscreen Youtube

 

U podnožju Vršačkog gorja, nalazi se Vršac, grad koji odiše raskošem, čija se vrednost sastoji u burnoj prošlosti i bogatoj kulturnoj tradiciji, živopisnoj okolini, prirodnim lepotama i odličnom vinu.

Ova multikulturalna sredina bogata je kulturno-istorijskim zdanjima kao što su Dvor Eparhije banatske, Gradska kuća, katolička Crkva Svetog Gerharda, Apoteka na stepenicama. Kad je u pitanju kultura mora se izdvojiti zgrada Konkordija koja je sagrađena 1847. godine sa namerom da služi tada kao hotel. Menjajući svoju funkciju kroz vekove danas postaje deo Gradskog muzeja u kojoj je smeštena stalna postavka retkih muzejskih eksponata.

SOMBOR

printscreen Youtube

 

Na granici sa Hrvatskom i Mađarskom leži grad koji brižljivo čuva svoju tradiciju i kulturu. Osim očuvanja kulture i tradicije, građani Sombora se svesrdno brinu o prirodnom lepotama grada, što je uticalo na to da Sombor već dugi niz godina poseduje titulu najzelenijeg grada u Srbiji.

Arhitekturu grada Sombora je oblikovala bogata istorija i uticaji mnogih nacija koji su neraskidivo isprepleteni na ovom prostoru kroz vekove. Trgovi su nešto što nećete sigurno zaobići uz šetnju sa porodicom. Sombor poseduje čak sedam trgova: Trg Cara Uroša, Trg Vidovdanski, Trg Svetog Trojstva, Trg Svetog Đorđa, Trg Republike, Trg Koste Trifkovića, Trg Cara Lazara.

Takođe, morate posetiti i: Gradska kuća Sombor, zdanje Županije, Gradski Muzej Sombor, Pašina kula i Krušperova kuća, Grašalkovićeva pšlata i Kronićeva palata…

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

Komentari(0)

Loading