JEDNA OD NAJLEPŠIH SRPSKIH SVETINJA Najznačajnija zadužbina čuvenog kralja Milutina

Jelena Vamović

10:19

Turizam 0

Crkva Bogorodica Ljeviška je drevna srpska pravoslavna crkva u Prizrenu, zadužbina kralja Stefana Milutina.

JEDNA OD NAJLEPŠIH SRPSKIH SVETINJA Najznačajnija zadužbina čuvenog kralja Milutina
privatna arhiva

 

Bogorodica Ljeviška, jedna od najlepših srpskih srednjevekovnih crkava, petokupolna je građevina, nastala spajanjem prvobitne trobrodne bazilike, od koje su sačuvani bočni zidovi, i krstoobraznog hrama sa spoljnom pripratom iznad koje je postavljen dvospratni zvonik sa dve bočne kapele.

Vešti i daroviti protomajstor Nikola ispoljio je svoju graditeljsku sposobnost kako u prostornom i konstruktivnom rešenju, tako i u dekorativnoj obradi fasada zidanih naizmeničnim redovima opeke i sige, uz upotrebu keramoplastičnih elemenata. Keramički umeci u vidu polukrugova ili isečaka kruga, meandra, cvetova, zvezdica, glava životinja, naglašavaju otvore građevine, ili poput natpisa vodoravno teku duž apside.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

privatna arhiva

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

I po padu Srbije pod Turke, Saborna crkva je jedno vreme bila hrišćanska bogomolja, o čemu svedoči zapis nepoznatog učenog muslimana koji je, na pažljivo izabranom mestu (na fresci), urezao stih najvećeg persijskog lirika Hafiza, u kojem je izrekao da se u njegovom oku nastanila lepota viđenog: „Zenica oka moga tebi je gnezdo“ (počasti nas ulaskom, ovo je kuća tvoja). Empatiju iskazanu stihom izazvala je upravo Bogorodica Ljeviška, dragulj među dvadesetak crkava Prizrena.

printscreen

 

Kralj Milutin je na temeljima stare crkve, 1306 / 1307. godine, podigao svoju zadužbinu. Za ovog srpskog vladara vezuje se čak 40 podignutih crkava i manastira, što i nije nerealno, kada se u obzir uzme da je u njegovo vreme započeo intenzivni razvoj srednjevekovne Srbije.

Od svih zadužbina kralja Milutina, crkva Bogorodica Ljeviška je jedna od najznačajnjih. Kada je Srpska crkva podignuta na rand Patrijaršije 1346. godine, Bogorodica Ljeviška je uzdiguta na rang mitropolije.

Crkva se prvi put na meti Turaka našla 1455. godine, kada su joj oduzeta sve imanja. Kada je patrijarh Arsenije IV Jovanović napustio Srbiju 1739. godine, Bogorodica Ljeviška je potpuno zapustela. Turci su joj dozidali minarete i pregradili je iznutra, pretvorišvi je pritom u džamiju. Freske su obili čekićem, a potom su preko njih naneli sloj maltera. Nakon oslobođenja Prizrena u Balkanskom ratu, Bogorodica Ljeviška je ponovo pretovrena u crkvu, a minareti su uklonjeni 1923. godine. Freske su ponovo otkrivene u periodu od 1950 – 1952., a na njihovoj restauraciji se radilo sve do 1976. godine.

Tokom pogroma 17. marta 2004. godine, albanski vandali su zapalili crkvu Bogorodice Ljeviške. Restauracija fresaka započela je 2014. godine.

 

 

zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading