SEOSKI TURIZAM U ZNATNOM USPONU Milojevići prve vikendice sagradili još pre Drugog svetskog rata

Jelena Vamović

14:08

Turizam 0

Sve češće je primetno da se građani Srbije okreću prirodi, vraćaju na selo i svoj odmor provode upravo  u ruralnim područjima.

SEOSKI TURIZAM U ZNATNOM USPONU Milojevići prve vikendice sagradili još pre Drugog svetskog rata
rina.rs

 

Opština Arilje jedan je od pionira kad je u pitanju seoski turizam u našoj zemlji, a broj registrovanih domaćinstava sve je veći.

Prve vikendice u selu Visoka nikle su čak pre Drugog svetskog rata. Deda Milana Milojevića sagradio je prve objekte, u kojima se i tad odmaralo i provodili dani tokom letnje sezone. Ono što je bila inicijalna kapisla jeste blizina termalnih izvora u jednoj od najčistijih srpskih reka, Velikom Rzavu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

rina.rs

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

„Još pre nekoliko decenija ovde se sa kolena na koleno prenosila priča kako je lekovita rzavska voda pomogla jednoj ženi da prohoda i oporavi se, kao i da slepi progledaju. Zato su ovde u Visočku banju mnogi dolazili po lek. Vikendicu je izgradio prvo deda, zatim ju je otac adaptirao sedamdesetih godina prošlog veka, a ja sam samo nastavio tu tradiciju. Gostiju ima, a najviše ih privlači već pomenuto lekovito mesto“, kaže Milan za RINU.

Milanove vikendice udaljene su 33 kolometra od Arilja, a samo 350 metara od termalnih izvora u Visočkoj banji. Do njih vodi uređena šumska staza, a kako kažu pojedini posetioci,  sama šetnja  obalom Velikog Rzava lek je za dušu i telo.

rina.rs

 

„Ukupno u vikendicama ima 16 kreveta. Domaćinstvo sam registrovao preko Turističke organizacije Arilje i do sada je avgust uvek bio najbolji mesec, i traži se krevet više, dok je tokom jula i septembra manji broj gostiju. Ono što je najvažnije jeste da ovde zaista imaju svoj mir i udaljeni su od gradske vreve, a sa ove tačke mogu krenuti i u obilazak brojnih izletišta i kulturno-istorijskih spomenika koji se nalaze u blizini“, rekao je Milojević.

Svaka njegova vikendica ima kupatilo i kuhinju, tako da gosti mogu spremati hranu, ali tu je i njegov restoran  koji se nalazi u živopisnom pejzažu i to ujedno i jedini ugostiteljski objekat u Visočkoj banji.

rina.rs

 

„Specijalitete pripremamo na tradicionalan način i to je razlog zašto se gosti oduševljavaju, jer takve stvari ne mogu jesti u gradovima. Riba koja se ovde služi ulovljena je u Velikom Rzavu,a ona važi za jednu od najukusnijih riba u Srbiji. Žena i ja radimo u restoranu i ovog leta zaista je bilo mnogo posla, jer su ljudi tražeći spas od korona virusa, dolazili upravo ovde u netaknutu prirodu. Od ovog posla ne može da se obogati, ali može sasvim pristojno da se zaradi“, izjavio je Milan.

Oni koji se odluče da ovo domaćinstvo posete u vreme berbe malina, ne moraju da sede skrštenih ruku, jer za sve njih, ukoliko to žele, može da bude rezervisana po jedna gajbica da u malinjaku pokažu šta znaju i okušaju se u ovim, ali i ostalim seoskim poslovima.

rina.rs

 

(Izvor: Rina.rs)

Vranjska banja

VRANJSKA BANJA Skriveni biser juga Srbije

Turizam

16:00

11 maj, 2024

Vranjska Banja je gradsko naselje smešteno na nadmorskoj visini od 400 metara u priobalju Banjske reke, koja se uliva u Južnu Moravu sa desne strane. Ova banja ima bogatu istoriju i prirodne lepote.

Komentari(0)

Loading