BISER RADAN PLANINE Idealno mesto za kupače svih uzrasta i ljubitelje ribolova

Jelena Vamović

13:25

Turizam 0

Brestovačko jezero je napravljeno krajem 70-ih godina prošlog veka, pregrađivanjem Puste reke u njenom gornjem toku

BISER RADAN PLANINE Idealno mesto za kupače svih uzrasta i ljubitelje ribolova

 

Brestovačko ili kako ga mnogi još nazivaju Bojničko, Bubličko ili Magaško jezero su različiti nazivi za veštačku akumulaciju napravljenu u selu Brestovac, udaljenu 10 kilometara zapadno od naselja Bojnik. Nalazi se u podnožju planine Radan, na  oko 450 metara nadmorske visine. Koristi se za vodosnabdevanje naselja Lebane i Bojnika.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Danijela (@dacapooh)

Dužina Brestovačkog jezera iznosi 2,8 kilometara, a širina 500 metara. Najveća dubina mu je 29 metara, dok prosečna dubina iznosi 13 metara. Ukupna površina jezera iznosi oko 75 hektara. Obala se sastoji od nekoliko poluostrva, jednog rta i dva zaliva. Izvire na planini Radan, a vodom ga puni Pusta reka.

Brestovačko jezero je bogato raznovrsnom ribom. Prisutni su som, šaran, klen, amur, štuka, babuška, bodorka, belica i deverika. Ovo jezero privlači veliki broj ribolovaca tokom čitave godine. Leti predstavlja mesto na koje dolazi veliki broj kupača. Dani su topli, što jezero čini idealnim za kupanje. Na obali jezera se nalazi uređen parking prostor, kao i uređeni sportski tereni. Na plaži je dozvoljeno i kampovanje.

Do Brestovačkog jezera se može doći iz dva pravca. Ukoliko ka jezeru krećete iz Niša, do jezera se stiže preko Doljevca i Žitorađe, direktnim odvajanjem sa auto puta kod naselja Brestovac, pre Leskovca. U slučaju da dolazite iz pravca Prokuplja, morate preći preko prevora Beli kamen.

tvrđava Bač

PROZOR U PROŠLOST Otkrijte skrivene priče Bačke tvrđave

Turizam

10:32 >> 13:28

14 maj, 2024

Kada svaki slučajni ili namerni posetilac pređe stari zeleni most, direktno kroz kapiju “Šiljak” ulazite u istoriju. Atmosfera male ušorene ulice će vas poneti da vidite to najvelelepnije zdanje na levoj obali Dunava. Gordog srednjovekovnog diva u srcu Vojvođanske ravnice – Tvrđavu Bač.

Vranjska banja

VRANJSKA BANJA Skriveni biser juga Srbije

Turizam

16:00

11 maj, 2024

Vranjska Banja je gradsko naselje smešteno na nadmorskoj visini od 400 metara u priobalju Banjske reke, koja se uliva u Južnu Moravu sa desne strane. Ova banja ima bogatu istoriju i prirodne lepote.

Komentari(0)

Loading