JEDINSTVENO ETNO SELO U SRCU SRBIJE Kuće stare preko 100 godina koje imaju zanimljivu prošlost

M. M.

21:00

Turizam 0

Etno selo je napravljeno na imanju predaka porodice Knežević, a ono što ovo selo čini posebnim su četiri kuće stare više od jednog veka koje su izgrađene od blata, slame i greda.

JEDINSTVENO ETNO SELO U SRCU SRBIJE Kuće stare preko 100 godina koje imaju zanimljivu prošlost
printscreen youtube

 

Šarmatno i maleno etno selo Latkovac koje se nalazi u samom srcu Srbije, nedaleko od Aleksandrovca, privlači brojne turiste svojim izgledom i zanimljivom istorijom.

Selo Latkovac se pominje prvi put u 16. veku u turskim defterima kao Vltakovac. Položaj sela, koje je udaljeno od velikih putnih pravaca, omogućio je da se selo nesmetano razvija i praktično je uvek bilo naseljeno.

Etno selo je napravljeno na imanju predaka porodice Knežević, a ono što ovo selo čini posebnim su četiri kuće stare više od jednog veka koje su izgrađene od blata, slame i greda. Jedna od tih kuća, stara oko 200 godina je sudnica  koja je početkom 20. veka prešla u privatno vlasništvo.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Viktorija Knežević (@zar_maleni)

 

Pored četiri kuće, stare sudnice i još tri zgrade izgrađene početkom 20. veka, u njemu se nalaze još i štala i stari ambar. Tri kuće okrečene su jarkim bojama: plavom, crvenom i zelenom, a u nekadašnjem vinskom podrumu, a potom zgradi suda i zatvora nalazi se prostrana trpezarija.

Pored jedinstvenih građevina koje odolevaju zubu vremena u ovom etno selu se može uživati i u mnogim specijalitetima narodne kuhinje, prelepim vinima aleksandovačke župe i božanstvenoj prirodi ovog kraja ispod Kopaonika.

Takođe, u tom selu se organizuju i razne radionice slikarstva, etno muzike, kaligrafije, keramike, istorije, arheologije i starih zanata (tkanja, vezenja, štrikanja, šivenja, predenja vune, korparstva, kovaštva, stolarstva, kazandžijstva …)

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Zoran Simijonovic (@zoran_simijonovic)

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading