HAJDUK VELJKOVA CRKVA Mesto gde počiva veliki Karađorđev vojvoda

Lepote Srbije

17:00

Turizam 0

Crkva je jednobrodna, masivna i niska građevina sa ukopanim nivoom poda i graditeljskim karakteristikama sa početka XIX veka.

HAJDUK VELJKOVA CRKVA Mesto gde počiva veliki Karađorđev vojvoda
Printscreen wikipedia

 

Stara crkva Presvete Bogorodice u Negotinu je najstariji spomenik kulture Negotina, a izgrađena je 1803. godine. Nalazi se na samom obodu zakonom zaštićenog oboda centralnog grada. Izgradnja crkve je započeta 1803. godine, a svoj današnji oblik je dobila tokom obnove 1900. godine.

Crkva je poznatija pod imenom Hajduk Veljkova crkva pošto se u njoj nalaze posmrtni ostaci Veljka Petrovića i njegovog brata Miljka. na apsidi crkve stoje dve velike spomen ploče sa posvetom u stihovima pesnika Sime Milutinovića Sarajlije.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U porti stare crkve, vidno mesto zauzima pijetetna staza sa prilazom grobu Hajduk Veljkovom, a posebno grupa izuzetno vrednih primera seoskih nadgrobnih spomenika specifičnog izgleda sa određenim kultnim predstavama, te kao takvi predstavljaju izutenu etnografsku vrednost. U sklopu crkvenog dvorišta stoje spomenici preneti sa nekropola iz okolnih sela: Rajca, Rogljeva i Kobišnice.

Printscreen wikipedia

 

 

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading