NAJLEPŠA BAŠTA SRBIJE Dvorište dovedeno do savršenstva

M. M.

14:28

Turizam 0

Mnogi kažu da selo Vlakča, ušuškano pod okriljem Rudnika koji dominira Šumadijom, s pravom može da nosi naziv - Najlepše dvorište Srbije.

NAJLEPŠA BAŠTA SRBIJE Dvorište dovedeno do savršenstva
alo.rs

 

Skoro da je celo selo postalo veliki park, čime se ponosi oko pet stotina stanovnika naselja, od Kragujevca udaljenog oko 25 kilometara. Iako postoji više različitih mišljenja o tome gde se nalazi geografski centar Srbije, Vlakčani smatraju da je to baš njihovo selo. Ali oni su svakako u centru pažnje po nastojanjima svojih meštana da uređenjem dvorišta podignu kvalitet života i ekološku svest.

– Razbili smo predrasudu da se uređenjem dvorišta bave samo dokoni i penzioneri. I poljoprivrednici, i pored mnogo rada na imanju, nađu vremena da urede dvorište u kojem mogu da uživaju u trenucima odmora od svakodnevnih napora. Ima dvorišta koja liče na švajcarske parkove, na mirisne tradicionalne šumadijske bašte, ali nema neuređenih i zaraslih u koprive – kaže Dragoljub Švabić, inicijator manifestacije Dani otvorenih dvorišta, koja je od seoske postala regionalna.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Najviše pobednika u raznim kategorijama poslednjih petnaestak godina na ovoj manifestaciji su žitelji Vlakče, a takmičilo se oko 40 domaćinstava.

alo.rs

Manifestacija podrazumeva da ta dva-tri dana meštani otvore kapije i omoguće da posetioci vide zašto je njihovo selo postalo cvetna bašta Šumadije, da se slikaju sa domaćinima i dobiju neki savet ili ukradu ideju za uređenje svog dvorišta. Nije baš bilo očekivano, ali su skoro svi čije je dvorište divna slika velikog truda pristali da pokažu gostoprimstvo.

– Ima dvorišta u čije su uređenje uložena velika sredstva, pa i 7.000 evra i koja su osmislile pejzažne arhitekte, ali i onih čije je dvorište postalo ukras sela uz minimalna ulaganja, ali veliki trud  vlasnika. Zato se bira najlepše dvorište, najlepše etno-dvorište, najbolje parkovsko dvorište i najlepši detalj – objašnjava Švabić.

Dvorišta Milosava Vučkovića i Ratka Jovanovića proglašena su i za najlepša u Srbiji, drugi su dobijali nagrade u raznim kategorijama.

alo.rs

Vranjska banja

VRANJSKA BANJA Skriveni biser juga Srbije

Turizam

16:00

11 maj, 2024

Vranjska Banja je gradsko naselje smešteno na nadmorskoj visini od 400 metara u priobalju Banjske reke, koja se uliva u Južnu Moravu sa desne strane. Ova banja ima bogatu istoriju i prirodne lepote.

Komentari(0)

Loading