NAJLEPŠI VODOPADI U SRBIJI Ova mesta morate posetiti

M. M.

15:06

Turizam 0

Vodopadi u Srbiji najčešće su skriveni negde u netaknutoj prirodi, a najlepši su u proleće kada se topi sneg, pa se niz njih sliju velike količine vode.

NAJLEPŠI VODOPADI U SRBIJI Ova mesta morate posetiti
Shutterstock

 

Sami po sebi, vodopadi izazivaju divljenje i radoznalost. Voda koja traži svoj put, igra se sa zemljom i kamenom, i izbija i na najnepristupačnijim mestima, oduvek je mamila, kako lokalno stanovništvo, tako i istraživače, ali i turiste.

Vodopadi u Srbiji najčešće su skriveni negde u netaknutoj prirodi, a najlepši su u proleće kada se topi sneg, pa se niz njih sliju velike količine vode.

1. Jelovarnik

Na Kopaoniku u oblasti Jelovarnik, na nadmorskoj visini od oko 1.116 metara nalazi se istoimeni vodopad visine 71 metar. Smešten u gustoj šumi bukve, smrče i planinskog javora, od strane geologa otkriven je tek 1998. godine, premda je lokalno stanovništvo za njega znalo i mnogo ranije. Proglašen je za prirodni rezervat, zajedno sa okolnom florom i faunom.’

2.Pilj

Na Staroj planini, inače vlasnici najvećeg broja vodopada, na oko četiri kilometra južno od sela Topli Do, smešten u nepristupačnoj šumi ispod vrha Pilj, krije se i istoimeni vodopad. Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 1.450 metara, a čine ga dve kaskade, Gornji i Donji Pilj. Vodopad Pilj na dnu formira veliki vrtlog.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jasmina Pavlović (@svestomogureci)

3.Čungulj

Takođe na Staroj planini, teško dostupan i okružen gustom šumom, na nadmorskoj visini od oko 1.400 metara na Toplodolskoj reci, nalazi se vodopad Čungulj ili Čunguljski skok.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Слободан Илић (@bobanipo)

4. Bigar

Odseci vodopada Bigar nastali su taloženjem istoimenog lakog rupičastog kamena (bigar), a preko nekoliko odseka, odnosno stepenica, prelivaju se slapovi vode. Ovaj vodopad, takođe je neobičan jer se uzvodno od njega nalazi još jedna prirodna atrakcija koju čine više manjih vodopada u koritu reke i tri jezerceta sa bistrom vodom. Nalazi se na Staroj planini, na oko 450 metara nadmorske visine.

5.Lisine

tvrđava Bač

PROZOR U PROŠLOST Otkrijte skrivene priče Bačke tvrđave

Turizam

10:32 >> 13:28

14 maj, 2024

Kada svaki slučajni ili namerni posetilac pređe stari zeleni most, direktno kroz kapiju “Šiljak” ulazite u istoriju. Atmosfera male ušorene ulice će vas poneti da vidite to najvelelepnije zdanje na levoj obali Dunava. Gordog srednjovekovnog diva u srcu Vojvođanske ravnice – Tvrđavu Bač.

Vranjska banja

VRANJSKA BANJA Skriveni biser juga Srbije

Turizam

16:00

11 maj, 2024

Vranjska Banja je gradsko naselje smešteno na nadmorskoj visini od 400 metara u priobalju Banjske reke, koja se uliva u Južnu Moravu sa desne strane. Ova banja ima bogatu istoriju i prirodne lepote.

Komentari(0)

Loading