SELO KOJE SKRIVA BROJNE PEĆINE Na obrancima Stare planina nalazi se sriveni dragulj prirode

Jelena Vamović

11:09

Turizam 0

Selo Rsovci je još jedno od gornjevisockih sela u podnožju Stare planine, na levoj obali reke Visocice.

SELO KOJE SKRIVA BROJNE PEĆINE Na obrancima Stare planina nalazi se sriveni dragulj prirode
shutterstock

 

Nalazi se na 25 km istocno od Pirota na teritoriji Parka prirode “Stara planina”. Samo selo karakterišu mnogobrojni starinski objekti u etno stilu koji su danas van funkcije kao što su ambari, kuce, plevnje sa svojim specificnim arhitektonskim obeležjem.

shutterstock

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U okolini sela postoje nekoliko interesantnih mesta od kojih izdvajamo: mesto zvano Bele vode, gde izvire voda i sa pedesetak metara pada u reku Visocicu koji se nalazi na 1 km iznad samog sela, zatim mesto Visoka stena, najvišlja stena na Vidlicu, gde se gnezde orlovi, koju sunce prvu obasja pri izlasku i na koju padne prvi sneg.

shutterstock

 

Posebna prirodna atrakcija klisura “Vladikina ploca” nalazi se na 20 min. pešacenja ispod samog sela odnosno na oko 2 km. Dužina klisure je oko 3 km kroz koju tece reka Visocica. Litice klisure se uzdižu preko 200 m od nivoa reke.

shutterstock

Klisuru karakteriše bogatstvo flore, faune, raznih sedimentnih ostataka iz razlicitih vremenskih perioda kao i veci broj pecina na visini od 86 m od recnog korita. Doovih pecina se dolazi iskljucivo pešice I obavezno u pratnji nekog od lokalnog stanovništva ili planinara.

shutterstock

 

Na tom terenu se izdvaja pecina Vladikina ploca (660 m. dugacka), Mišja pecina 83 m dugacka, Vodena pecina 63 m dugacka, pecina kod Lipe u dužini od 60 m, pecina Toplica 35 m ducine, Vetrena pecina 22 m dužine, Ladna pecina 17 m dužine, Trifunova pecina 15 m dužine i Potpec pecina 14 m dužine. Ove pecine ili sistem pecina je interesantan I po ostacima koji ukazuju na to da je u njoj živeo praistorijski covek, pronadeni su razni fostilni ostaci medu kojima i ostaci praistorijskog medveda. Još uvek je ovaj deo pecina neispitan. Klisura je stanište surog orla i beloglavog supa.

shutterstock

U selu postoji crkva Svetog Petra i Pavla ili Pecinska crkva iz 13. veka. Crkva je smeštena u pecini i u njoj se nalazi jedinstvena ikona Hrista Mladenca ili Celavog Isusa kako je u narodu zovu. Nalazi se na desetak minuta pešacenja od sela, u nizvodnom delu toka reke Visocice. Na 2 km ispred istoimenog sela nalazi se manastir Sv.Ilija iz 19.veka. U samom selu se nalaze dve prodavnice u kojima se možete snabdevati namirnicama kao i od domacinstava koja se bave proizvodnjom lokalnih specijaliteta.

shutterstock

 

Selo Rsovci na mapi:

 

zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading