SIMBOL SRPSKE ATINE Ovaj sakralni objekat predstavlja najstariju pravoslavnu crkvu u Novom Sadu

Jelena Vamović

15:15

Turizam 0

Crkva je izgrađena je 1730. godine od strane porodice grčkog porekla Bogdanović, te je zbog toga dugo bila poznata kao Nedeljkova crkva po čoveku čija je zadužbina.

SIMBOL SRPSKE ATINE Ovaj sakralni objekat predstavlja najstariju pravoslavnu crkvu u Novom Sadu
printscreen

 

Dugo su se naizmenično držale liturgije i na grčkom i na srpskom jeziku. Nalazi se u ulici Nikole Pašića bb.

Foto: TO Novi Sad

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ctkva je porušena u Buni (1849) kao i mnoge druge građevine u Novom Sadu. Obnovu, završenu 1862. finansirali su veliki dobrotvori Marija i Jovan Trandafil iz fonda koju su za tu namenu i osnovali.

Nikolajevska crkva je barokna građevina manjih dimenzija na kojoj se ističu zvonik nad zapadnim pročeljem i manja kupola iznad centralnog dela naosa. Ikonostas je oslikao novosadski slikar Pavle Simić (1818-1876). Njegov rad u okviru crkvenog slikarstva se dovodi u vezu sa nazarenskim slikarstvom sa kojim se verovatno upoznao tokom studija slikarstva na Akademiji u Beču.

 

U crkvi su sahranjeni dobrotvori Marija i Jovan Trandafil i njihova rano preminula deca Kosta i Sofija. U njoj su 1913. kršteni i sinovi Alberta Ajnštajna i njegove prve žene Novosađanke, Mileve Marić-Ajnštajn. Na spoljnom zidu crkve se nalazi najstariji zapis reči Novi Sad na srpskom jeziku.

Barokni toranj je dozidan posle izgradnje crke, a kube, karakterističnog izgleda za ruske crkve, vezuje se za pomoć koja je iz Rusije dobijena 1852. za novosadske crkve stradale u bombardovanju 1849. i kao simbol ruskog prisustva na ovom prostoru. Obnovljeno je nedavno pre nego što sam načinio ove fotografije.

Na sevrnom spoljnjem zidu je nadgrobna ploča novosađanina Simeona Radonića, umrlog 1749. (godinu dana posle proglašenja Petrovaradinskog šanca za slobodan kraljevski grad, i to je jedna od najranijih ploča u kojoj se pominje Novi Sad kao novo ime grada. Na već nečitkoj ploči, koja je prvobitno bila na tlu pored crkve a sada je pročvršćena uz zid ispod prozora, piše da je tu 1754. sahranjen jedan od ktitora – Stojić Bogdanović.

tvrđava Bač

PROZOR U PROŠLOST Otkrijte skrivene priče Bačke tvrđave

Turizam

10:32 >> 13:28

14 maj, 2024

Kada svaki slučajni ili namerni posetilac pređe stari zeleni most, direktno kroz kapiju “Šiljak” ulazite u istoriju. Atmosfera male ušorene ulice će vas poneti da vidite to najvelelepnije zdanje na levoj obali Dunava. Gordog srednjovekovnog diva u srcu Vojvođanske ravnice – Tvrđavu Bač.

Vranjska banja

VRANJSKA BANJA Skriveni biser juga Srbije

Turizam

16:00

11 maj, 2024

Vranjska Banja je gradsko naselje smešteno na nadmorskoj visini od 400 metara u priobalju Banjske reke, koja se uliva u Južnu Moravu sa desne strane. Ova banja ima bogatu istoriju i prirodne lepote.

Komentari(0)

Loading