BAROKNI DRAGULJ U SRCU VRŠCA Ovaj velelepni dvor krije mnoge vredne zbirke ikona sakupljenih u Banatu

Jelena Vamović

12:19

Turizam 0

Vladičanski dvor je dvor vladike banatskog i jedini je koji potiče iz baroknog doba, a da ima ovu namenu.

BAROKNI DRAGULJ U SRCU VRŠCA Ovaj velelepni dvor krije mnoge vredne zbirke ikona sakupljenih u Banatu
shutterstock

 

Stanovnici Dvorske ulice u Vršcu često će vam u razgovoru ponosno istaći da žive u blizini jednog od najvelelepnijih zdanja u tom gradu. Reč je o Vladičanskom dvoru, po kom je ulica i dobila ime.

Ovaj spomenik kulture od izuzetnog značaja izgrađen je sredinom 18. veka, za vreme vladike Jovana Georgijevića, a vezuje se za premeštanje Eparhije vršačke iz Karansebeša (Rumunija) u Vršac, 1750. godine.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

U prizemlju dvora nalazi se kapela koja je posvećena Svetim arhangelima Mihajlu i Gavrilu sa ikonostasom oslikanim oko 1760. godine. Taj ikonostas vrlo je značajan zbog toga što spada u retke ikonostase iz tog perioda. Takođe, tu se nalazi i čudotvorna ikona Bogorodica Vinčanska-Bezdinska.

Vladika Gavrilo Zmejanović je 1904. godine izvršio obnovu dvora, kada je on u potpunosti promenio izgled tako što je izmenjen ulazni deo i obnovljen krov. Najskorija obnova bila je 2016. godine kada su na krov postavljene prohromske ploče, a umesto gromobrana postavljeni su pozlaćeni krstovi, koji su poklon Ukrajinske pravoslavne crkve.

shutterstock

 

Dvor krije i mnoge vredne zbirke ikona sakupljenih u Banatu koje obuhvataju period od tri veka, portrete vladika, bogatu riznicu crkvenih predmeta i veliku biblioteku. Ikone u zbirci su dela Zogofa Petra, Prvula, Šerbana Popovića, Nedeljka Popovića, Jovana Četirevića Grbovana i nepoznatih majstora.

Posebno je zanimljiva ograda sa bogatom baroknom kombinacijom zidne mase i kovanog gvožđa i lepo uređeno dvorište.

shutterstock

 

Pored lepote svoje arhitekture, ovaj spomenik kulture je važan i po svojoj ulozi u istoriji srpskog naroda pod Austrijom.

Među Vrščanima se prenosi legenda o tunelu koji se prostire od Vladičanskog dvora do Vršačke kule, a u kome se čuvaju dragocenosti. Međutim, on do danas nije pronađen.

Komentari(0)

Loading