CRKVA KAO ČUVAR TAJNI KOLUBARSKE BITKE U njenoj kripti pohranjene su kosti 20.000 srpskih junaka i 30.000 austrougarskih

Jelena Vamović

17:00

Turizam 0

U arhitektonsko-urbanističkom ambijentu Lazarevca, grada sa nedugom prošlošću, izdvaja se ovaj hram koji je, osim svojim visokim siluetnim vrednostima, značajan i po svojoj verskoj i društvenoj funkciji.

CRKVA KAO ČUVAR TAJNI KOLUBARSKE BITKE U njenoj kripti pohranjene su kosti 20.000 srpskih junaka i 30.000 austrougarskih
shutterstock

 

U panorami Lazarevca lepotom i skladom ističe se crkva Svetog velikomučenika Dimitrija, podignuta na uzvišenju iznad samog gradskog centra. Ova crkva jedinstvena je građevina i van granica naše zemlje. U njenoj kripti, na 37 m2, pohranjene su kosti nastradalih u Kolubarskoj bici, najvećoj i najznačajnijoj bici između srpske i austrougarske vojske u Prvom svetskom ratu, vođenoj krajem 1914. godine.

shutterstock

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sa izgradnjom crkve počelo se 28. septembra 1938. godine, a dovršena je 1949. godine. U njenoj kripti se nalaze kosti 20.000 srpskih junaka, zajedno sa kostima 30.000 austrougarskih vojnika, što je jedinstven slučaj u svetu. Spomen kosturnica je redak primer humanosti jednog naroda koji sa svojim poginulim vojnicima sahranjuje i neprijateljske.

Crkva je građena prema arhitektonskom rešenju crkve na Oplencu, po projektu beogradskog arhitekte Ivana Rika. Ovo jedinstveno mesto u svetu svake godine poseti hiljade turista.

shutterstock

 

S obzirom na grobnu funkciju ovog prostora zidni pregraci kosturnice iznad sarkofaga oplemenjeni su dekorativnom oplatom od crvenog mermera, a na svakoj strani je ugrađena po 21 crna mermerna ploča sa upisanim armijskim pukovima; na severnom I Armije komandanta generala Živojina Mišića, na istočnom II Armije komandanta vojvode Stepana Stepanovića, a na južnom zidu III Armije komandanta generala Pavla Jurišića-Šturma i Užičke vojske komandanta generala Vukomana Aračića.

shutterstock

 

Podignuta na samom isteku međuratnog doba, spomen-crkva sa kosturnicom u Lazarevcu je stilski jedinstveno i prepoznatljivo delo. Ona je uz Crkvu Svetog Đorđa na Oplencu najmonumentalniji memorijal koji je podignut na prostorima nekadašnje Kraljevine Jugoslavije, što joj daje poseban značaj.

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading