DUNAVOM NA DVA TOČKA Najatraktivnija biciklistička staza u Evropi

M. M.

13:00

Turizam 0

U drugim evropskim zemljama cikloturizam postaje velika stvar.

DUNAVOM NA DVA TOČKA Najatraktivnija biciklistička staza u Evropi
Shuttersrock

 

Dunavska biciklistička staza je najatraktivnija trasirana biciklistička ruta koja počinje u Donauešingenu a a završava se na obalama Crnog mora, a njena ukupna dužina je preko 2 800 kilometara. Dunavska ruta je je deo Euro velo sistema biciklističkih staza u Evropi, a nalazi se u sklopu Eurovela 6 koji počinje od obala Atlantika, a završava se na obalama Crnog mora.

U Srbiji ruta ulazi na severu Vojvodine, kod Bačkog Brega, a izlazi nakon 667 kilometara kod Negotina i obuhvata 7 deonica:

  • Bački Breg-Sombor-Apatin 60km
  • Apatin-Bačka Palanka 124km
  • Bačka Palanka-Novi Sad 48km
  • Novi Sad-Beograd 96km
  • Beograd-Pančevo-Kovin-Stara Palanka-Ram 105km
  • Ram-Veliko Gradište-Golubac-Donji Milanovac 95km
  • Donji Milanovac-Kaldovo-Negotin-Bregovo 139km
  •  

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Denube_Djerdap (@denube_djerdap)

    U drugim evropskim zemljama cikloturizam postaje velika stvar. Deonicu Euro vela 6 od bavarskog grada Pasau do Beča 2019. godine prešlo je preko 750 000 biciklista, dok je u Srbiji ovaj broje tek nešto preko 10 000.

    Na delu biciklističke staze koja prolazi kroz Srbiju se nalaze brojne atrakcije koje je čine još zanimljivijom: Nacionalni park Đerdap, Mali i Veliki Kazan, Golubačka tvrđava, Tvrđava Ram, Srebrno jezero, Bela Crkva, Beograd, Zemun, Novi Sad Petrovaradinska tvrđava, Sremski Karlovci, Ergela Karađorđevo i drugi. Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje, Ajfelova prevodnica u Bezdanu, prvi objekat u Evropi gde je primenjeno podvodno betoniranje. Ove atrakcije zajedno sa delovima staze koji predstavljaju pravi izazov biciklistima mogu privući još više turista koji bi se oprobali na ovoj ruti.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Denube_Djerdap (@denube_djerdap)

     

    Vranjska banja

    VRANJSKA BANJA Skriveni biser juga Srbije

    Turizam

    16:00

    11 maj, 2024

    Vranjska Banja je gradsko naselje smešteno na nadmorskoj visini od 400 metara u priobalju Banjske reke, koja se uliva u Južnu Moravu sa desne strane. Ova banja ima bogatu istoriju i prirodne lepote.

    Komentari(0)

    Loading