TITOVA VILA U KOJU SE NIKAD NIJE USELIO Imao je stilizovan ključ u obliku broja 22

M. M.

19:00

Turizam 0

Zbog pogoršanja zdravlja Broz je završio u bolnici i zbog smrti se nikad nije uselio u ovu vilu.

TITOVA VILA U KOJU SE NIKAD NIJE USELIO Imao je stilizovan ključ u obliku broja 22
Printscreen youtube

Vila “ Mir“ koja se nalazi na Dedinju sagrađena je 1979. godine i bila je predviđena kao mesto u kojoj bi Josip Broz provodio svoje poslednje dane. Bilo je predviđeno da se Tito useli u nju na dan armije 22. decembra, za šta je napravljen stilizovan ključ u obliku broja 22.

Tito je promenio svoje planove, pa je doček nove godine održao u Karađorđevu, a useljenje je odloženo na neki period. Zbog pogoršanja zdravlja Broz je završio u bolnici i zbog smrti se nikad nije uselio u ovu vilu.

Ubrzo nakon Titove smrti, vila je adaptirana u muzejski prostor, sa namerom da se u njemu baštine ime i lik nesuđenog stanara. Sa istim ciljem 1982. godine, odlukom Skupštine SFRJ, formiran je Memorijalni centar „Josip Broz Tito“ koji ima dužnost da novoosnovana institucija „čuva sve objekte i predmete vezane za život i rad druga Tita”.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U vilu se uselio Slobodan Milošević nakon bombardovanja 1999. godine. U njoj je ostao do hapšenja kada je odveden u Centralni zatvor.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading