NEMI SVEDOK BURNE ISTORIJE Carska palata u ovom srpskom gradu posvećena je majci čuvenog rimskog imperatora

Jelena Vamović

14:00

Turizam 0

Felix Romuliana je kompleks koji se nalazi u blizini Zaječara sagradio ga  je car Galerije 298. godine nove ere.

NEMI SVEDOK BURNE ISTORIJE Carska palata u ovom srpskom gradu posvećena je majci čuvenog rimskog imperatora
shutterstock

 

Mesto je dobilo ime po njegovoj majci Romuli, koja je bila sveštenica paganskog kulta. Kao jedan od Tetrarha, Galerije je vladao carstvom zajedno sa još trojicom kao Cezar (mlađi car) ili Augusti (stariji car).

Kompleks hramova i palata služio je kao mesto obožavanja božanske ličnosti Galerijeve majke, spomenik njegovim delima kao cara i raskošna vila. Romuliana je preživela do 5. veka kada su je opljačkali Huni. Kasnije je mesto postalo naselje poljoprivrednika i zanatlija. Napušten je početkom 7. veka.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Snažan pobornik drevne rimske verske strukture, Galerije je okrivljen za podsticanje Dioklecijanskog progona, serije edikata 303. godine nove ere koji su eliminisali prava hrišćana u Rimskom carstvu i doveli do rasprostranjenog progona hrišćanskih sledbenika. Na kraju svog života 311. godine javno je izrazio žaljenje zbog politike. Edikti su zvanično poništeni Konstantinovim Milanskim ediktom 313.

 

Njegov poslednji čin bio je pokušaj da se vrati kući u Romulijanu, ali je na putu umro. Rimski istoričar  Euzebije opisao je njegovu smrt kao bolnu, kao Božji sud za njegova nedela i politiku koju je vodio.

Nakon njegove smrti, telo je doneto u Romulijanu na sahranu.

Arheološka iskopavanja na tom lokalitetu otkrila su ostatke rimskog kompleksa sa dva hrama, dve palate i zgradom sa hodnikom, uključujući fine mozaike koji prikazuju grčke bogove Dionisa i Meduzu, kao i figuralne kapitele Herkula, tople kupke, bazilike i impresivna vrata, kao i zbirka rimskog zlatnika.

shutterstock

 

2007. godine, ovaj lokalitet je svoje mesto našao i na UNESCO-voj listi svetske baštine.

 

Felix Romuliana (Gamzigrad) na mapi:

tvrđava Bač

PROZOR U PROŠLOST Otkrijte skrivene priče Bačke tvrđave

Turizam

10:32 >> 13:28

14 maj, 2024

Kada svaki slučajni ili namerni posetilac pređe stari zeleni most, direktno kroz kapiju “Šiljak” ulazite u istoriju. Atmosfera male ušorene ulice će vas poneti da vidite to najvelelepnije zdanje na levoj obali Dunava. Gordog srednjovekovnog diva u srcu Vojvođanske ravnice – Tvrđavu Bač.

Vranjska banja

VRANJSKA BANJA Skriveni biser juga Srbije

Turizam

16:00

11 maj, 2024

Vranjska Banja je gradsko naselje smešteno na nadmorskoj visini od 400 metara u priobalju Banjske reke, koja se uliva u Južnu Moravu sa desne strane. Ova banja ima bogatu istoriju i prirodne lepote.

Komentari(0)

Loading