DVORAC IZGUBLJENIH DUŠA KRIJE TAJNU Mesto preplitanja nekoliko umetničkih stilova i nekadašnji atelje Mike Antića

Jelena Vamović

12:00

Turizam 0

Dvorac porodice Špicer u Beočinu je jedno od najlepših sablasnih mesta na svetu, upravo ga ova jedinstvena kombinacija čini idealnim mestom za snimanje filmova.

DVORAC IZGUBLJENIH DUŠA KRIJE TAJNU Mesto preplitanja nekoliko umetničkih stilova i nekadašnji atelje Mike Antića
shutterstock

 

Na obroncima Fruške gore, u mestu koje se zove Beočin, nalazio se jedan od najlepših dvoraca u Srbiji  a i šire. U ovom dvorcu je prvo živela porodica Špicer, jedna od bogatijih porodica iz ovih krajeva, a kasnije je velelepna kuća imala mnoge druge namene  u njoj su snimani filmovi, mladenci su sklapali brakove, deca su pohađala nastavu.

Dvorac je sagrađen u periodu između 1890-1892, a izgradnju je platio jedan od vlasnika beočinske cementare Ede Špicer.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Da bi podigli dom kakav su zamislili, Špicerovi su za izgradnju dvorca unajmili Imrea Štajndla, poznatog mađarskog arhitektu koji je projektovao zgradu parlamenta i crkvu svete Elizabete u Budimpešti.

 

Možda zato što su bili jako imućni i želeli da njihov dom oslikava njihov društveni status, a možda jer su kao i mnogi bogataši tog vremena bili eskcentrični, Špicerovi su izgradili dvorac koji je mešavina nekoliko stilova  barok, romantika, gotika, secesija.

U nekadašnjem vrtu se nalazi i imitacija bunara postavljena tokom snimanja filma Crna mačka, beli mačor. Inače, u beočinskom dvorcu su snimane i scene iz filma Ratnici u kome glavnu ulogu glumi Klint Istvud, a i čuveni pesnik Mika Antić je jedno vreme imao atelje ovde.

shutterstock

 

Prema svedočenju starijih meštana, uoči Drugog svetskog rata, porodica Špicer napustila je Beočin i, kako se pretpostavlja, odselila se u Nemačku, gde i danas žive njihovi potomci. Za vreme rata, nacisti su dvorac koristili kao komandni štab.

Nakon oslobođenja, dvorac je bio biblioteka, dom kulture, iz njega se oglasio prvi radio u Beočinu, a onda je gotovo do kraja prošlog veka bio ekskluzivan restoran sa prenoćištem.

Špicerov dvorac na mapi:

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading