ŽENSKI FRUŠKOGORSKI MANASTIR Ovde počiva poslednji srpski car

M. M.

15:00

Turizam 0

Jazak se prvi put pominje 1522. godine, a u preiodu Velike seobe je potpuno opusteo.

ŽENSKI FRUŠKOGORSKI MANASTIR Ovde počiva poslednji srpski car
Printscreen wikipedia

Manastir Jazak osnovan je 1736. godine, a nalazi se na južnim padinama Fruške gore u kraju koji se naziva Gradac. Manastirski kompleks se sastoji od crkve sa zvonikom, okruženoj sa tri strane konacima, dok je sa četvrte strane zid i zasvođeni ulaz u manastirsku portu. U sredini porte je manastirska crkva sa trospratne zvonikom.

Na dva kilometara severno od manastira nalazi se stari Jazak, čiji je ktitor bio Jovan Branković. Jazak se prvi put pominje 1522. godine, a u preiodu Velike seobe je potpuno opusteo. Početkom 18. veka iz Nerodimlja su tadašnju crkvu manastira Jazak prenete su mošti cara Uroša Nejakog, sina Dušana Silnog i poslednjeg srpskog cara.

Printscreen wikipedia

U vreme mitropolita Vićentija Jovanovića 1736. godine, doneta je odluka o izgradnji nove Crkve Sv. Trojice u baroknom stilu, koju je juna 1758. osveštao mitropolit Pavle Nenadović i u nju je prenet inventar starog manastira. Stari Jazik je zatim pretvoren u ženski manastir, koji je uredbom Marije Terezije 1773 o redukciji manastira raseljen i brzo zatim pretvoren u ruševine, koje i danas stoje na istom mestu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Manastir je pretrpeo veliku štetu tokom Drugog svetskog rata, kada je direktor zagrebačkog Muzeja umetnosti Vladimir Tkalčić odneo 79 predmeta. Partizani su Jazak 1942. godine zapalili, Nemci i službenici NDH su odneli sve ostale dragocenosti.

Jazak je još uvek aktivan ženski manastir i predstavlja nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja.

Printscreen wikipedia

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading