NAJVEĆE SELO U SRBIJI Rodno mesto patrijarha srpskog Porfirija

M. M.

14:00

Turizam 0

Arheološka nalazišta svedoče da je ovaj deo Potisja bio naseljen još u antičko vreme.

NAJVEĆE SELO U SRBIJI Rodno mesto patrijarha srpskog Porfirija
Shutterstock

Selo Čurug u Šajkaškoj nedaleko do Žabalja je najveće selo u Srbiji. Nekad je selo imalo preko Osam hiljada stanovnika, ali je od tada u stalnom padu. Iako ima jezgro koje liči na tipično gradsko jezgro i ulice koje su pravljene planski Čurug nikada nije imao status grada.

Arheološka nalazišta svedoče da je ovaj deo Potisja bio naseljen još u antičko vreme i u periodu tzv. Starčevačke kulture. Prvi put se pominje oko 1238. godine, a tokom decenija koje su usledile Čurug je čas pripadao Mađarima čas Srpskoj Despotovini i Brankovićima, da bi u od 16. veka bio u neposrednoj blizini granice dveju imperija, Osmanske i Habzburške. Ova okolnost kao i blizina plavnoj Tisi učinila je da Čurug nije ima uslove za veliki napredak.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Mrtva Tisa Čurug (@mrtva_tisa_curug)

Tek posle opadanja moći Turaka i promenom statusa krajiškog sela Čurug je počeo da se razvija. Broj stanovnika u Čurugu je tokom 19. veka rastao, a Srbi pravoslavci dominiraju. Godine 1880. bilo je u selu: 4961 Srba, 981 Mađara, 181 Nemaca, 2 Slovaka, 5 Rutena, ostalih 276, ukupno – 6406 stanovnika.

Od najpoznatijih ličnosti rođenih u Čurugu važno je pomenuti  poznatog lekara i ministra finansija Lazara Pačua, kao i patrijarha srpskog Porfirija i episkopa dalmatinskog Fotija.

Pored proizvodnje mleka i mlečnih proizvoda, Čurug je poznat i po proizvodnji meda i likera na bazi ovog pčelinjeg proizvoda. Najpoznatiji je čuruški ritski med koji je brend ove varoši u južnobačkom okrugu.

Pored Rođine vetrenjače, u Čurugu posebno mesto zauzima crkva Vaznesenja Gospodnjeg, podignuta 1862. godine i predstavlja spomenik kulture u kategoriji nepokretnih kulturnih dobara od izuzetnog značaja. Poznata je po tome što se na njoj nalazi najveći zvonik na celom Balkanu.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Mrtva Tisa Čurug (@mrtva_tisa_curug)

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading