NEKADAŠNJI CENTAR USTANIČKE DRŽAVE Kako danas izgleda prva prestonica moderne Srbije

M. M.

17:00

Turizam 0

Jedinstven nacionalni simbol i utvrđena je za prostorna kuluturno-istorijska celina od izuzetnog značaja.

NEKADAŠNJI CENTAR USTANIČKE DRŽAVE Kako danas izgleda prva prestonica moderne Srbije
Shutterstock

 

Graditeljsko nasleđe i spomenici kulture nastali u periodu sa prekidima od 1811. do 1940. godine predstavljaju jedinstvenu prostornu kulturnu-istorijsku celinu-Karađorđeva Topola sa Oplencem.

Topola je u oslobođenoj teritoriji beogradskog pašaluka u Prvom srpskom ustanku zauzimala centralnu poziciju. Zbog idealnog položaja Topola je postala operativno sedište ustanka i prestonicu vožda Karađorđa.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mirjana (@tmirjanaa)

Prva bitna građevina iznikla u Topoli je Karađorđev grad. Izuzetan graditeljski poduhvat za tadašnju ustaničku Srbiju, prema zamisli Karađorđa gradnju su izveli poznati neimari Dimitrije, Sava Perišić iz Beograda, Andrija iz Palanke, Đura iz Požarevca i Cena iz Biskupa u Ramskoj nahiji sa svojim zidarskim družinama. Građen je od 1811. do 1813. godine. Turci su ga spalili i porušili 1813. godine, a tokom 19. veka je nekoliko puta obnavljan da bi današnji izgled dobio krajem 19. veka.

Najreprezentativnija građevina u Topoli je Karađorđev konak ili dvor. Danas je u ovoj zgradi muzejska postavka posvećena Prvom srpskom ustanku i voždu Karađorđu. Pored ovih građevina Karađorđevu Topolu krase i Crkva Presvete bogorodice, Petrova kuća i Crkva Svetog Đorđa na Oplencu.

Karađorđeva Topola danas predstavlja jedinstven nacionalni simbol i utvrđena je za prostornu kuluturno-istorijsku celinu od izuzetnog značaja.

Karađorđeva Topola na karti:

 

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading