NEKADA NAJČISTIJA U SRBIJI Reka koja nudi prelepa mesta za vikend izlete sa porodicom i prijateljima

20:00

Turizam 0

Oni koji Zlatibor ne poznaju umeju da ga se apriori gnušaju. U navodnoj potrazi za divljinom ugnezde se u toplini centra i između dva kapućina primete da je taj centar konglomerat neusaglašenih težnji, od grandiozno futurističkih do neumereno etnografskih.

NEKADA NAJČISTIJA U SRBIJI Reka koja nudi prelepa mesta za vikend izlete sa porodicom i prijateljima
shutterstock

Oni koji Zlatibor tek upoznaju, znaju da ga je nemoguće obići za života. Sve skrivene kutke, od pitomih zaravni do gudura koje kriju opasne pećine, jame, kanjone i preraste.

I jedni i drugi tvrde da poznaju Crni Rzav. Samo što Crni Rzav krije u svom toku čitav božanski dijapazon.

Crni Rzav je reka koja izvire pod Čigotom, u Carevom polju i selu Dragalica i teče centralnim delom Zlatibora. Sam izvor se nalazi na nadmorskoj visini od 1440 metara, a svoje ime reka je dobila po specifično tamnoj boji korita, koje se sastoji od serpentinske podloge.

Crni Rzav teče sve do naselja Vardišta u Bosni i Hercegovini, gde se spaja sa Belim Rzavom, sa kojim formira reku Rzav, koja se uliva u Drinu. To znači da Crni Rzav pripada.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Pored ove dve reke, preko teritorije opštine protiče i reka Katušnica koja se uliva u Veliki Rzav i zajedno sa njim teče istočnom granicom Zlatibora, kroz sela LJubiš i Sirogojno. Smatra se jednom od najčistijih reka u Srbiji, a vodom snadbeva Arilje, Požegu, čak i Gornji Milanovac.

Reka crni Rzav je važila za jednu od najčistijih reka u Srbiji, ali situacija danas nije baš takva. Gornji tok reke i dalje odlikuje netaknuta priroda, međutim, u donji deo reke se ispušta kanalizacija, pa živog sveta skoro i da nema.

Crni Rzav na mapi:

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading