DANAS JE SVETI SIMEON MIROTOČIVI Uradite jednu stvar za sreću i zdravlje vaše dece
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, 26. februar slave kao dan Svetog Simeona Mirotočivog - tj. dan kada se upokojio otac Svetog Save
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, 26. februar slave kao dan Svetog Simeona Mirotočivog - tj. dan kada se upokojio otac Svetog Save
Zašto je Stefan Nemanja jeo meso, a Sveti Sava hobotnice?
Njegove su se stope zapečatile duž ovog tla. Narod ih je prozvao Savinim stopama, čuvajući uspomenu na sveca koji je tuda hodio.
Na Savicu treba jesti masenicu
Dugo je zarastalo u korov a sada se tu gradi hram posvećen upravo velikom svetitelju
Danas je praznik svih škola u Srbiji.
Od svih svetitelja i hrišćanskih mučenika naš narod najviše poštuje i voli Svetog Savu. Stručnjaci smatraju da je za to najviše "kriva" Srpska pravoslavna crkva, ali i mnogobrojna narodna predanja i običaji koji se vezuju za ovog sveca, a od kojih su mnogi sačuvani i praktikuju se i danas.
U manastiru Mileševa dešavala su se mnoga čuda.
Prema narodnom verovanju, na ovaj način ćete zaštititi porodicu i bližnje od svake nesreće i pošasti
Postoje istorijske činjenice kojima nas sigurno nisu učili tokom školovanja. Mi vam prenosimo najveličanstvenijih 10!
"Prema legendi ime Mučanj ova planina je dobila po vrlo teškom i mučnom usponu Svetog Save na sam njen vrh".
"Gde je slava, tu je Srbin"
Na jednom delu svog imanja na Vračaru Giligorije je 1847. godine postavio skroman krst.
Postaje najbitniji manastir u vreme despotovine Brankovića kada je nazvan "Veliki manastir".
Odmah do isposnice nalazi se i crkva Pridvorica iz 12. veka. posvecena sv. Đorđu.
Mošti Grigorija Kumaničkog su mošti Svetog Save, a inicijalna kapisla za ovu tvrdnju je bio moj boravak u manastiru Kumanica sredinom 2011. godine
Svi smo čilo za žiču i njen značaj za našu državu u Srednjem veku, ali malo ljudi zna ovo o njoj.