Slatki ukusi Vojvodine: Tradicionalni specijaliteti koji otvaraju sva čula

Lepote Srbije

21:00

Manifestacije 0

Našu prostranu ravnicu krasi bogata kultura, istorija i priroda, ali ono što je čini posebnom je njena ukusna kulinarska scena, naročito kada su u pitanju slatki specijaliteti.

Krofne
pixabay

Slatke poslastice poput štrudli, gomboca i vanilica vraćaju nas u detinjstvo, kada su naše bake satima pripremale ručak za porodična okupljanja.

Priprema slatkih, ali i drugih specijaliteta zahtevali su strpljenje i veštinu, baš kao i sve druge vrednosti koje su naše bake prenosile na nas.

Zahvaljujući njima, mi danas uživamo u slatkim, tradicionalnim receptima, koji otvaraju sva čula. Kako su godine prolazile, u njihovu čast nastale su i manifestacije, koje se održavaju svake godine.

Štrudlijada u Kikindi

U Kikindi se “Štrudlijada” održala prvi put pre dve godine, od strane članova Etno – građanskog udruženje “Suvača”. Nju su podržali lokalna samouprava i Turistička organizacija grada Kikinde. Prvoj Štrudlijadi prisustvovao je gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač.

Slatki ukusi Vojvodine: Tradicionalni specijaliteti koji otvaraju sva čula Shutterstock/Štrudle
 

“Manifestacija će sigurno postati tradicionalna, a goste iz drugih gradova pozivam da obavezno dođu narednih godina i pozovu što više svojih prijatelja”, istakao je tada gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač.

Pored Kikinde, Štrudlijada se tradicionalno održava u Dolovu, a od pre godinu dana i u Gaju.

Na svakoj od manifestacija, spretne ruke domaćica takmiče su se u pravljenju štrudli, ali i drugih kolača različitih ukusa i dekoracija.

Pored toga, na svim Štrudlijadama posetioci imaju priliku da osim najpopularnije – makovnjače, probaju i štrudle sa orasima, višnjama, rogačem, sirom, jabukama ili nekim drugim punjenjem.

Gomboce

Reč “gomboce” nastala je od mađarske reči “gomb” što u prevodu znači kuglica, pa tako i sam ovaj specijalitet vuče mađarsko poreklo. Međutim, gombocama se isključivo smatra jelo sa šljivama i šećerom, dok knedle predstavljaju i ostale varijante jela sa voćnim punjenjem, ali i slane varijante.

Manifestacija posvećena ovom slatkom specijalitetu, održava se od 2013. godine u Ruskom Selu. Svake godine, više od 10 ekipa uz smeh i zabavu, razmenjuju svoje kulinarske sposobnosti, dok posetioci rado uživaju u svakom slatkom zalogaju ovog vrhunskog specijaliteta.

Slatki ukusi Vojvodine: Tradicionalni specijaliteti koji otvaraju sva čula Shutterstock
 

Vanilice

Jedan od najpoznatijih prazničnih, slatkih, specijaliteta su svakako vanilice, poznatije i kao “poljupčici”. Iako se brzo pripremaju, kako bi ukus bio potpun, zahtevaju posebnu pažnju.

O njihovoj posebnosti govori činjenica da su vanilice proglašene za najbolji sitni kolač na svetu prema istraživanju kulinarskog sajta Food52.com.

Vanilice predstavljaju jedne od najstarijih slatkih poslastica, koje krase skoro svaku gastronomsku manifestaciju u Vojvodini.

vanilice Shutterstock
 

Krofne

Tradicionalna manifestacija “Krofnijada” održala se ove godine po peti put u Iđošu, dok ova slatka poslastica predstavlja i zaštitni znak ovog malog mesta. Vredne ruke domaćica napravile su preko hiljadu krofni, u kojima su uživali mnogobrojni posetioci.

Slatki ukusi Vojvodine: Tradicionalni specijaliteti koji otvaraju sva čula Shutterstock
 

Jedna od omiljenih poslastica, kako dece tako i odraslih, godinama unazad krasi porodične trpeze, rođendane i druga slavlja.

Kao i svaka gastronomska manifestacija u Vojvodini, pa tako i Krofnijada u Iđošu, ima za cilj da neguje tradiciju starih recepata i prenese ih na mlađe generacije.

(Vojvodinauživo)

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading