Na Paliću održan Dečji festival muzike i pokreta „Palićke notice“

„Muzika i ples su, svakako, jedan od najboljih načina da deca kroz kreativan rad i druženje prevazilaze barijere, razvijaju osećaj empatije i tolerancije

festival
FOTO: GRAD SUBOTICA

Dečji festival muzike i pokreta „Palićke notice“,na kojem se dobro poznatim filmskim hitovima predstavilo oko dve stotine mališana iz specijalnih i masovnih škola iz naše zemlje i inostranstva, održan je na Letnjoj pozornici na Paliću.

„Palićke notice“ je, i ove godine, otvorio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, tom prilikom, istakao da sa velikim zadovoljstvom može da konstatuje da ovaj festival, kao manifestacija posebno posvećena inkluziji i osnaživanju dece sa smetnjama u razvoju, iz godine u godinu opravdava najznačajniji razlog održavanja, a to je – prihvatanje različitosti u najranijem uzrastu.

„Na ovogodišnjim „Palićkim noticama“ predstaviće se deca iz nekoliko subotičkih škola i Doma za decu „Kolevka“, kao i deca iz Beograda i Novog Sada. Sa nama su, kao i prošle godine, i naši dragi prijatelji iz Zvečana, sa našeg Kosova i Metohije, i Banja Luke, iz naše bratske Republike Srpske, a ove godine prvi put sa nama biće i deca iz Čačka, kao i deca iz Tivta, iz bratske Crne Gore“, rekao je gradonačelnik Stevan Bakić.

Naglasio je da je grad Subotica ponosan na ovaj Festival i vrednosti koje neguje i promoviše.

„Muzika i ples su, svakako, jedan od najboljih načina da deca kroz kreativan rad i druženje prevazilaze barijere, razvijaju osećaj empatije i tolerancije. To je od izuzetnog značaja za doživljaj inkluzije kao jedinog prihvatljivog načina društvenog života. Upravo zbog toga, kao i zbog velike želje organizatora ovog festivala da deca sa radošću iščekuju „Palićke notice“ kao mesto gde su – deca samo deca, gde se druže, raduju i vesele, Grad Subotica je bio, i nastaviće da bude, pouzdan partner ove manifestacije“, naglasio je Stevan Bakić.

On je svim ekipama poželeo uspešan nastup, žiriju da, kao i do sada, bude objektivan, a svim prisutnima na Letnjoj pozornici, da uživaju u takmičarskom i revijalnoim delu ovogodišnjih „Palićkih notica“ čija je tema filmska muzika.

„U uverenju da ćete se lepo družiti i da ćete sa Palića i iz Subotice poneti nezaboravne uspomene, treće „Palićke notice“ proglašavam otvorenim“, rekao je Stevan Bakić.

Na Dečjem festivalu muzike i pokreta „Palićke notice“ bilo je osam takmičarskih i sedam revijalnih tačaka.

Prema odluci stručnog žirija pobednik Festivala je JU Centar "Zaštiti me " i OŠ Đura Jakšić, BanjaLuka dok su najbolji scenski nastup imale OISŠ „Dositej Obradović“ i OŠ „Sonja Marinković“, Subotica . Najbolji muzički nastup imao je Nacionalni inkluzivni hor ISON, Novi Sad.

Vlasnik specijalizovane srpske firme AGE , za interaktivne multimedijalne tehnologije , Ljubomir Adamov , odlučio je da pokloni učesniku koji je ostavio autentičan utisak jedan čudesni proizvod za razvijanje sposobnosti i veština - prostorni tangram komplet. Žiri je odlučio da ta nagrada, za najkreativniiji nastup, bude dodeljena učenicima Škole za OiS obrazovanje "1. Novembar", OŠ “Filip Filipović” i OŠ “Milica Pavlović” iz Čačka.

Uoči početka „Palićkih notica“, svi učesnici Festivala prodefilovali su obalom Palićkog jezera.

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading