Na ovom mestu srpsko nacionalno pismo se piše srcem: "Ćirilica baštom cveta", počela peta po redu Ćirilična baština u Bajinoj Bašti

Lepote Srbije

20:00

Manifestacije 0

Manifestacija posvećena očuvanju i jačanju našeg jezika.

Na ovom mestu srpsko nacionalno pismo se piše srcem: "Ćirilica baštom cveta", počela peta po redu Ćirilična baština u Bajinoj Bašti
Printscreen/Facebook

Peta Ćirilična baština, tradicionalna manifestacija u oblasti kulture i turizma posvećena srpskom jeziku i očuvanju ćirilice, održava se u Bajinoj Bašti od 24. do 27. maja.

Manifestacija počinje liturgijom u manastiru Rača, na dan Svetih Ćirila i Metodija i besedom o solunskoj braći, a svečano otvaranje upriličeno je u galeriji Ustanove "Kultura" izložbom najboljih učeničkih radova sa konkursa "Ćirilica Baštom cveta" i dodelom nagrada najboljim likovnim i radovima sa foto-konkursa "Ćirilica nadahnjuje", kao i zahvalnicama ustanovama koje se posebno ističu u zaštiti i negovanju ćirilice.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

"Uz izuzetnu pomoć i organizaciju Matice srpske i prof. dr Isidore Bjelaković koja je radila na pripremi ovog skupa u Bajinoj Bašti ćemo ugostiti akademika Zlatu Bojović, profesore sa četiri univerziteta iz Srbije i Republike Srpske. Zanimljivo je da ćemo imati priliku da čujemo i prof. dr Aleksandara Milanovića, predsednika Saveta za srpski jezik koji je konstituisan ovog meseca", kazao je Siniša Spasojević, predsednik Organizacionog odbora manifestacije "Ćirilična baština".

Na ovom mestu srpsko nacionalno pismo se piše srcem: Rina
 

Drugog dana manifestacije na glavnoj ulici biće održana "Živa biblioteka" - "knjige" su ljudi koji imaju bogata lična iskustva i spremni su da ih podele sa "čitaocima", a "čitanje" se sastoji od razgovora.

U galeriju Ustanove Kultura biće promovisana knjiga "Vuk Stefanović Karadžić" autora Momčila Vukovića Birčanina i odigrana predstava "Moj otac Vuk Karadžić"

Petak je u Ustanovi "Kultura" rezervisan za okrugi sto na kome će govoriti akademici i profesori, a neke od tema su: ćirilica u Dubrovniku, o ćirilici rukopisnih tekstova profanog karaktera iz XVI veka sa tla Bosne, pojava graždanice u srpskoj rukopisnoj dokumentaciji prve polovine 18. veka, latinizacija ćirilice, stara srpska ćirilica u eri veštačke inteligencije, srpska ćirilica u savremenoj umetničkoj praksi, današnji status srpske ćirilice i mere njene zaštite, ćirilično nasljeđe Banjaluke i okoline, odrazi Vukove reforme pisma u srpsko-dalmatinskom magazinu, srpski jezik u štampanim i drugim medijima danas i problemi nastanka ćirilice.

"Pesničkom kutku" biće predstavljena zbirka pesama "Azbučnik i Vukovanje" Milice Bakrač, a pesničko veće će održati književnik i upravnik Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović.

Poslednjeg dana manifestacije, u subotu, će se u Parku ćirilice održati takmičenje beba u puzanju "Za bebu više, za slovo bliže", a u galeriji Ustanove "Kultura" književno veče predsednika Matice srpske Ivana Negrišorca, a potom i uručivanje nagrade "Ćirilična darovnica".

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Komentari(0)

Loading