ARHANGEL GAVRILO Beli anđeo mileševski je bio na prvom javnom satelitskom snimku, a evo šta ga još čini posebnim!

Lepote Srbije

18:00

Kultura 0

Beli anđeo je deo kompozicije Mironosice na Hristovom grobu iz crkve Vaznesenja Hristovog manastira Mileševe i spada u najpoznatije freske Srbije, ali se ubraja i u najveće domete evropskog slikarstva. Smatra se jednim od najlepših radova srpske i evropske umetnosti srednjeg veka.

Beli anđeo
Printscreen/SPC

Na ovoj fresci je prikazan Arhanđel Gavrilo obučen u beo hiton, koji sedi na kamenu i mironosicama rukom pokazuje mesto Hristovog vaskrsnuća, odnosno njegov prazan grob. Beli anđeo je rađen slobodnim, širokim potezima i odlikuje se monumentalnošću.

Freska se nalazi na južnom zidu zapadnog traveja i nastala je u 13. veku kao rad nepoznatih autora Grka, školovanih u Carigradu, Nikeji i Solunu.

Freska svojom lepotom i savršenom kompozicijom  impresionira i ne samo što donosi potpuni sklad, već i je naslikan tako da posetioca gleda direktno u oči bez obzira iz kog ugla ga posmatrate.

Zanimljivo je da je prvi javni satelitski prenos video signala 1962. između Evrope i Severne Amerike sadržao sliku Belog anđela iz Mileševe među prvim kadrovima koji su predstavljali pozdrav Evropljana prema Amerikancima. Nešto kasnije, isti signal je bio poslat u svemir prema mogućim vanzemaljskim oblicima života. Mnogi tvrde da je Beli anđeo odabran i za ovu priliku jer je postao širom sveta prepoznat kao simbol svekolikog mira.

Kroz vekove, ova izuzetna umetnička kreacija je preživela različite periode i izazove.

U 16. veku je preko nje naslikana druga freska, pa je Beli anđeo bio sakriven sve do 20. veka kada je ova manastir restauriran i gornja slika uklonjena. Tako se freska Belog anđela se ukazala gotovo 400 godina kasnije ponovo u punoj lepoti.

Beli anđeo iz Mileševe ostaje ne samo umetničko delo već i duhovni simbol koji inspiriše i nosi poruke nade, spasenja i mira.

Vuk Branković

PROKLETSTVO VUKA BRANKOVIĆA: Kako je živeo i umro najpoznatiji srpski Juda?

Kultura

21:00

8 maj, 2024

Iako se o događajima koji su joj prethodili, toku, pa i ishodu Kosovske bitke danas sa sigurnošću malo zna, teret izdaje je vekovima počivao na imenu jednog čoveka. Iako se celog života borio protiv Turaka, Vuk Branković je vremenom postao najpoznatiji "srpski Juda", a njegovo ime je postalo sinonim za strašnu i neoprostivu izdaju. Ta senka pala je i na celu njegovu porodicu. Kako sada stoje stvari - potpuno neopravdano!

Otac Predrag Popović

Otac Predrag Popović sa pršutom u ruci pita - "Je li, KOLIKO STE SMRŠALI TOKOM POSTA?": Dotakao se i HISTERIJE među vernicima, pa se osvrnuo na SUŠTINU POSTA I VASKRSA

Kultura

11:00

8 maj, 2024

Otac Predrag Popović poznat je po iskrenim komentarima i objavama koje izazivaju oprečna mišljenja. Jedna takva desila se danas, na Vaskrs, u vezi sa vaskršnjim postom koji je završen. On je u njoj vernicima postavio nekoliko pitanja u vezi sa pobudama i razlozima zbog kojih su postili prethodnih nedelja.

Komentari(0)

Loading