DANAS JE SABOR SVETOG ARHANGELA GAVRILA: Nije CRVENO SLOVO, ali je veoma značajan praznik - DAN ZA NOVE POČETKE

13:00

Kultura 0

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave praznik posvećen Svetom Arhangelu Gavrilu

sveće
Shutterstock

Praznik Sabora svetog arhangela Gavrila nije obeležen "crvenim slovom" u kalendaru Srpske pravoslavne crkve, ali ona mu ipak daje  veliki značaj i slavi ga kao - Blagovesnika koji je učestvovao i najavljivao sve događaje vezane za nastajanje hrišćanstva.

Arhangel Gavrilo je živa bestelesna sila. Jedan je od sedmorice serafima najbližih Božjem prestolu. Učestvovao je u Božijem stvaranju sveta i u borbi protiv "palih" anđela, predvođenih samim zlom, odnosno đavolom.

Arhagel Gavrilo je svije svedočanstvo o početku nastajanja Božije tvorevine preneo proroku Mojsiju javivši mu se u pustinji i podučivši ga kako da napiše knjigu Postanja. Slavi se kao anđeo Blagovesnik koji prenosi radosne vesti i onaj koji je najavio Zahariji rođenje Jovana Preteče Hristovog - Svetog Jovana Krstitelja.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Arhangel Gavrilo javio se Joakimu i Ani i najavio rođenje Presvete Bogorodice Marije, a potom i Presvetoj Bogorodici Mariji sa radosnom vešću da će roditi sina, Gospoda Isusa Hrista, spasitelja ljudskog roda.

Sveti arhangel Gavrilo je simbol onog što je dobro u celom čovečanstvu. Na jednoj od najpoznatijoj fresaka Srbije "Belom anđelu" nalazi se upravo arhangel Gavrilo raširenih krila i odeven u beo hiton. "Beli Anđeo" je i od strane UNICEF-a odabran kao simbol Evrope. Ova freska u srednjevekovnom manastiru Mileševi poznata kao Beli anđeo proglašena je za sliku prošlog milenijuma.

Smatra se da je ovaj praznik ustanovljen na Svetoj Gori u 9. veku od kad se i proslavlja, za vreme careva Vasilija i Konstantina Porfirogenita i patrijarha Nikole (Hrisoverga).

Gavrilo je prvi uz arhangela Mihajla koji je predvodnik vojske anđela i sila dobra, a za njima slede ravni po časti Rafail, Uril, Selatil, Jegudil, Varahil i Jeremil.

Saborni dan svetog arhangela Gavrila praznuje se takođe 8. aprila, odnosno 26. marta, prema julijanskom kalendaru, kada SPC slavi njegova javljanja kroz istoriju ljudskog spasenja.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading