OVO MORATE ZNATI AKO PLANIRATE VENČANJE Evo kojim danima nikako nije dozvoljeno praviti svadbu

Lepote Srbije

20:00

Kultura 0

Takođe, oni koji se pridržavaju običaja Srpske pravoslavne crkve vode se i sledećom praksom koja se odnosi na to kada je zabranjeno pravljene svadbi.

venčanje
Shutterstock

 

Kada će se venčanje održati ne zavisi isključivo od mladenaca, već i od brojnih faktora, kao na primer kada je izabrana sala za venčanja raspoloživa. Takođe, oni koji se pridržavaju običaja Srpske pravoslavne crkve vode se i sledećom praksom koja se odnosi na to kada je zabranjeno pravljene svadbi.

Vreme venčanja Crkvena zapovest hrišćanima zabranjuje pravljenje svadbe za vreme posta. Jer, zbog svadbene gozbe, koja je redovno mrsna, "pravi se javna sablazan i greh".

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Takođe, venčanje i svadba se ne vrše u sredu i petak, na Krstovdan 18. januara, Usekovanje 11. septembra i Krstovdan 27. septembra.

Venčanje se ne vrši na Vaskrs, niti svetle sedmice, jer tada su svečani dani koji su posvećeni slavnom Hristovom vaskrsenju, i nikakvo drugo slavlje nije primereno tim danima.

Arheološko nalazište Gradina

UTVRĐENJE GRADINA "Gradila ga prokleta Jerina", fascinantni prizori na vrhu Jelice

Kultura

16:00

14 maj, 2024

Čačak / Lučani - Na jednom od vrhova planine Jelice iznad Čačka, u ataru dragačevskog sela Grab, već stolećima nemilosrdnom zubu vremena, nadmoćnim silama prirode i ljudskom nemaru, odoleva utvrda Gradina. Uzdižući se na planinskom vrhu već zaboravljenog naselja Jeljen, ova legendama obavijena utvrda i dan-danas čuva predanje da je tu „grad gradila prokleta Jerina“, žena Đurđa Brankovića. Prvi iskop na ovom arheološkm nalazištu urađen je pre tačno 40 godina.

Komentari(0)

Loading