MOLITVA NA KRSTOVDAN: Reči koje donose radost i zaštitu od zla

12:00

Kultura 0

Molitva koja se izgovara na Krstovdan - običaj na veliki praznik!

MOLITVA NA KRSTOVDAN: Reči koje donose radost i zaštitu od zla
Printscreen/Youtube

Pravoslavni vernici 27. septembra i 18. januara proslavlja  praznik Krstovdan. Običaj je da se na ovaj dan posti na vodi, a dan se provodi u molitvi. Za Krstovdan čita se akatist časnom krstu, koji počinje sledećim rečima: "Raduj se, Krste, jer na Tebi Hristos, Bog naš, svojevoljno raširi ruke Svoje i izvrši naše spasenje!"

U molitvama često se primećuju reči "Raduj se!", a šta nam one poručuju? Da je važno negovati optimizam i veru u spasenje, ali takođe da u svakom danu postoji razlog za radost. Zdravlje, ljubav bližnjeg, novi dan, porodica, prijatelji - uvek postoji nekolicina razloga za radost, pa je i poruka Krstovdana - Raduj se!

I danas je važno pogledati u nebo, i zahvaliti se za sve ono što nam donosi radost, ali i za sve izazove koje nas jačaju. Vladeta Jerotić je govorio da molitva najpre treba da počne sa zahvalnošću, pa ne zaboravite i danas da se zahvalite i negujete dobar duh.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Na ovaj praznik izgovara se molitva Časnom krstu:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

"Slava Gospode, Krstu Tvome Časnome! Neka vaskrsne Bog, i neka se razveju neprijatelji NJegovi, i neka beže od Lica NJegova oni koji ga mrze. Neka iščeznu kao što iščezava dim, kao što se topi vosak na domaku ognja; tako neka izginu đavoli pred licem onih koji ljube Boga i osenjuju se krsnim znakom, i koji radosno govore:

Raduj se, prečasni i životvorni Krste Gospodnji, koji progoniš đavole silom raspetog na tebi Gospoda našeg Isusa Hrista, koji je sišao u pakao i satro silu đavolsku, i koji nam je darovao tebe, Krst Svoj Časni, za proganjanje svakog protivnika.

O, prečasni i životvorni Krste Gospodnji, pomaži mi uvek sa Svetom Vladarkom, Đevom Bogorodicom, i sa svima Svetima zanavek. Amin."

Vuk Branković

PROKLETSTVO VUKA BRANKOVIĆA: Kako je živeo i umro najpoznatiji srpski Juda?

Kultura

21:00

8 maj, 2024

Iako se o događajima koji su joj prethodili, toku, pa i ishodu Kosovske bitke danas sa sigurnošću malo zna, teret izdaje je vekovima počivao na imenu jednog čoveka. Iako se celog života borio protiv Turaka, Vuk Branković je vremenom postao najpoznatiji "srpski Juda", a njegovo ime je postalo sinonim za strašnu i neoprostivu izdaju. Ta senka pala je i na celu njegovu porodicu. Kako sada stoje stvari - potpuno neopravdano!

Otac Predrag Popović

Otac Predrag Popović sa pršutom u ruci pita - "Je li, KOLIKO STE SMRŠALI TOKOM POSTA?": Dotakao se i HISTERIJE među vernicima, pa se osvrnuo na SUŠTINU POSTA I VASKRSA

Kultura

11:00

8 maj, 2024

Otac Predrag Popović poznat je po iskrenim komentarima i objavama koje izazivaju oprečna mišljenja. Jedna takva desila se danas, na Vaskrs, u vezi sa vaskršnjim postom koji je završen. On je u njoj vernicima postavio nekoliko pitanja u vezi sa pobudama i razlozima zbog kojih su postili prethodnih nedelja.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading