ONAKO KAKO SU JE SPREMALE NAŠE BAKE Recept za božićnu česnicu koji će oduševiti čitavu porodicu
Recept koji vam donosimo veoma je jednostavan, a ovakvu česnicu su spremale naše bake.
Božićna česnica je neizostavni deo božićnih praznika i prema narodnim običajima obavezno treba da se nađe na trpezi. Bez obzira na razlike u običajima i pripremi, česnica za Božić jeste jedna od tradicija koja radosno spaja i okuplja ukućane oko stola.
Možda vas zanima:
POSTOJE NEHRIŠĆANSKA IMENA U SRBIJI Mnogi ih daju deci, a ne znaju da se smatraju nepravoslavnim
Ako ste u opštini, po rođenju zavedeni pod imenom kog nema u crkvenim knjigama, tada vam na krštenju daju neko ime koje postoji u knjigama i obično predstavlja nekog sveca.
OVO BI SVAKI PRAVOSLAVAC TREBALO DA ZNA Da li znate ko je bio prvi srpski patrijarh?
Njegove mošti počivaju u Peći, gde je i proglašen za svetitelja.
Možda vas zanima:
POSTOJE NEHRIŠĆANSKA IMENA U SRBIJI Mnogi ih daju deci, a ne znaju da se smatraju nepravoslavnim
Ako ste u opštini, po rođenju zavedeni pod imenom kog nema u crkvenim knjigama, tada vam na krštenju daju neko ime koje postoji u knjigama i obično predstavlja nekog sveca.
OVO BI SVAKI PRAVOSLAVAC TREBALO DA ZNA Da li znate ko je bio prvi srpski patrijarh?
Njegove mošti počivaju u Peći, gde je i proglašen za svetitelja.
Možda vas zanima:
POSTOJE NEHRIŠĆANSKA IMENA U SRBIJI Mnogi ih daju deci, a ne znaju da se smatraju nepravoslavnim
Ako ste u opštini, po rođenju zavedeni pod imenom kog nema u crkvenim knjigama, tada vam na krštenju daju neko ime koje postoji u knjigama i obično predstavlja nekog sveca.
OVO BI SVAKI PRAVOSLAVAC TREBALO DA ZNA Da li znate ko je bio prvi srpski patrijarh?
Njegove mošti počivaju u Peći, gde je i proglašen za svetitelja.
U zavisnosti od kraja Srbije u kom se pravi, domaćice u česnicu stavljaju drvce, grančicu drena, pasulj, žito, jezgro oraha, grančicu badnjaka, novčić...
Recept koji vam donosimo veoma je jednostavan, a ovakvu česnicu su spremale naše bake.
Sastojci:
- 600 g brašna
- 1 kocka svežeg kvasca
- 300 ml mleka
- 1 jaje
- 1 žumance
- 100 ml ulja
- so
- 1/2 kašičice šećera
Priprema:
Kvasac rastopite u malo toplog mleka, pa dodajte šećer i ostavite ga 30 minuta da se aktivira.
Kada je aktiviran, dodajte jedno umućeno jaje, so i ulje.
Zatim postepeno sipajte brašno, uz dolivanje preostalog mleka.
Mesite dok ne dobijete glatko testo.
Testo prekrijte čistom krpom i ostavite ga da naraste.
Na radnu površinu pospite brašno, pa premasite testo i oblikujte ga u oblik pogače.
Žumance i malo mleka umutite, pa premažite pogaču i ukrasite je po ukusu.
U podmazan pleh stavite testo, pa ga pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 10 minuta, a onda smanjite temperaturu na 170 stepeni i pecite dok ne dobije lepu, zlatastu boju.
SVEŠTENIK REŠIO DILEMU: Treba li da se nosi odeća pokojnika?
Mnogi se pitaju da li valja nositi odeću pokojnika, a sveštenik je otkrio šta zapravo treba uraditi sa istom.
TAJNA SMRTI TESLINOG BRATA: Bio nadareniji od Nikole?
Veliki naučnik iza sebe je ostavio ogroman broj otkrića koja su unapredila savremeni život, i još više teorija, koje bi u budućnosti mogle u potpunosti da promene svet.
NAPISAO-SRPSKI VOJNIK: Kako je nastala najlepša grčka pesma?
Postala je himna srpsko - grčkog prijateljstva i simbol vanvremenske ljubavi, a otpevao je čuveni Jorgos Dalaras.
KARAĐORĐEVE MRAČNE TAJNE: Ovo je bila prva žrtva njegove preke naravi
Čuveni vođa Prvog srpskog ustanka, Karađorđe Petrović rođen je 4. novembra (po starom kalendaru 3.novembra) 1762. godine u Viševcu u Osmanskom carstvu (danas Srbija) na Đurđic, od oca Petra i majke Marice. Godina rođenja se ne može tačno utvrditi, a pominje se period od 1749. do 1770. godine.
Danas je Veliki petak, dan kada se farbaju uskršnja jaja
Pravoslavni hrišćani obeležavaju Veliki petak, u znak sećanja na dan kada je Isus Hristos raspet na krstu na Golgoti.
Komentari(0)