Crkva i njeni vernici danas slave SVETOG EVSIGNIJA: Izgovorite ove reči za spas duše

10:00

Kultura 0

Srpska pravoslavna crkva danas slavi svetog sveštenomučenika Evsignija

sveti evsignije
SPC

Bio je vojnik pri caru Maksimijanu, pri caru Konstantinu Velikom i pri njegovim sinovima. Prisustvovao je mučenju sv. muč. Vasiliska (22 maja), video mnoštvo angela i samog Gospoda Isusa, kako od angela prima dušu ovog svetog mučenika.

Vojevao je pri caru Konstantinu i video krst, koji se javio Konstantinu. Služivši u vojsci punih 60 godina on se u vreme sinova Konstantinovih povukao iz vojne službe i nastanio u Antiohiji, svome rodnom gradu. Tu je provodio bogougodni život u postu, molitvi i dobrim delima.

U vreme Julijana Odstupnika dva zavađena čoveka na ulici uzeše njega za sudiju. On je dosudio pravdu pravome, zbog čega se krivi naljutio, ode caru i optuži Evsignija kao hrišćanina. Car pozva Evsignija na sud, no on izobliči cara strašno za odstupništvo od vere i ukori ga svetlim primerom velikog Konstantina.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ogorčeni Julijan naredi te mu glavu odsekoše. Postrada Evsignije u dubokoj starosti 362 god. i preseli se u carstvo nebesko.

Tropar

Mučenik Tvoj Gospode, Evsignije, u stradanju svome je primio nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobedi, a razori i nemoćnu drskost demona: NJegovim molitvama spasi duše naše.

Komentari(0)

Loading