KO JE BIO ČUVENI JAGODINSKI ČIČA Ostao bez obe noge u ratu, čezama sa konjima dolazio u kafanu na pivo i zbijao šale sa svima

Lepote Srbije

21:00

Kultura 0

Sećate li se rumenog čikice sa brkovima koji se smeje uz čašu piva?

Jagodinski čiča
Wikipedia

On nije bio izmišljen lik, već je zaista postojao. U pitanju je Miroslav Mitrović, poznatiji kao Losa. Rođen je 1892. godine u srcu Šumadije, u selu Dragovo.

Učestvovao je u I svetskom ratu, gde je zbog teškog ranjavanja ostao invalid bez obe noge, ali vedrog duha. Upravo zbog toga bio je i najomiljenija ličnost u selu. Često je u čezama sa konjima išao u Jagodinu na pivo učuvenu Šarenu kafanu. Tamo je i upoznao komercijaliste pivare, koji su mu predložili fotografisanje na koje se on pojavio doteran.

Fotografisan je i kao takav postao model za nalepnicu čuvenog brke sa flaše Jagodinskog piva. Sam Miroslav, kao ni ljudi u selu, nije bio svestan da je postao po tome poznat, već je saznao kada je slučajno u prodavnici ugledao svoj lik na flaši omiljenog piva. To ga je jako obradovalo i počeo je da priča da će na taj način živeti večno. Od tada, gde god bi se pojavio tamo gde je služeno Jagodinsko pivo za njega je bilo besplatno.

I danas u Dragovu žive njegovi potomci koji imaju samo reči hvale za njega jer se i kao invalid bavio poljoprivredom-puzeći dok nije dobio proteze. Kasnije se bavio i pčelarstvom.

Miroslav Mitrović je umro 1961. godine, ali njegov lik nije, jer je Jagodinski čiča početkom 21 veka zaštićen u međunarodnoj instituciji za zaštitu intelektualne svojine u Ženevi.

KAKO JE KiM DOBILO IME? Naziv koriste samo Srbi

KAKO JE KiM DOBILO IME? Naziv koriste samo Srbi

Kultura

21:00

18 maj, 2024

Kosovo i Metohija veoma su značajan deo srpske istorije i tradicije, ali retki su oni koji znaju kako je tako važno podneblje našeg postanka i identiteta dobilo ime. Obe reči u nazivu naše južne pokrajine imaju različito poreklo i veliku simboliku.

Komentari(0)

Loading