Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog sveštenomučenika Metodija: Izgovorite ovu molitvu ZA SPAS DUŠE

11:00

Kultura 0

Evo za šta na današnji dan treba da se pripremite

manastir Kumanica
Foto: Rina

Sveštenomučenik Metodije, episkop patarski. Iz mlada se posvetio podvigu, i kao grad na gori bio viđen i pozvan na episkopstvo u gradu Patari Likijskoj.

Učen i krasnorečiv arhijerej, Metodije je pisao protiv jeresi Origenove. Njegove „ bogoduhnovene reči kao munja zasijaše po svemu svetu“. Neznabošci se digoše na njega, mučiše ga i posekoše u Halkidi Sirijskoj 311. godine.


Možda vas zanima:

Mi smo dužni da se pripremimo, no od Boga zavisi naš uspeh. Sva naša priprema samo je kao predlog Bogu, ali ne odlučuje priprema no Bog. Zato mudro narod kaže po opitu svome: čovek predlaže a Bog raspolaže.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Vojniče Hristov, opremaj um svoj kao dobrog konja, oružaj srce svoje vrlinama, čeliči volju svoju podvizima, ali znaj da je spasenje u Gospoda.

Tropar (glas 1):

Krv tvoja, mudri, tajno vapi iz zemlje ka Bogu, kao Aveljeva, bogomudri svetitelju Metodije, koji si jasno propovedao Božije ovaploćenje. Zato si posramio Origenovu obmanu i prestavio si se u nebeski dvorac: Moli Hrista Boga da spase duše naše.
KARAĐORĐEVE MRAČNE TAJNE: Ovo je bila prva žrtva njegove preke naravi

KARAĐORĐEVE MRAČNE TAJNE: Ovo je bila prva žrtva njegove preke naravi

Kultura

12:00

3 maj, 2024

Čuveni vođa Prvog srpskog ustanka, Karađorđe Petrović rođen je 4. novembra (po starom kalendaru 3.novembra) 1762. godine u Viševcu u Osmanskom carstvu (danas Srbija) na Đurđic, od oca Petra i majke Marice. Godina rođenja se ne može tačno utvrditi, a pominje se period od 1749. do 1770. godine.

Komentari(0)

Loading