„Proleće na moje rame sleće“: Ovo je MISTERIJA nastanka čuvene pesme „Đurđevdan“

10:00

Kultura 0

Malo je onih koji znaju da postoje dve verzije o tome kako je nastala ova legendarna numera

Đurđevdan
Shutterstock

Pesma „Đurđevdan“ ostavila je dubok trag u narodu i ne postoji osoba koja je nikada nije čula. Međutim, malo je onih koji znaju da postoje dve verzije o tome kako je nastala ova legendarna numera.

Prva verzija kaže da je pesma „Đurđevdan“ nastala dok su Srbi iz Sarajeva za vreme Drugog svetskog rata odvođeni u logor Jasenovac, dok je druga verzija povezana sa Goranom Bregovićem.

Čuvena pesma „Đurđevdan“ nastala je u „vozu smrti“, koji je putovao iz Sarajeva za Jasenovac, svedoči profesor Žarko Vidović, istoričar umetnosti iz Sarajeva, koji je bio u zloglasnom koncentracionom logoru 1942. godine.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Prema njegovim rečima, na putu prema kazamatu, 6. maja 1942., zatočenici, u vagonima bez hrane i vode, počeli su da padaju u krize zbog straha i neizvesnosti, piše Dnevni avaz.

U opštem haosu, jedan od njih, za koga se tvrdi da je bio član sarajevske „Sloge“, iz ponosa i prkosa, prvi put je zapevao:

„Proljeće na moje rame sleće, đurđevak zeleni, svima osim meni – Đurđevdan je!“

Zbog ove pesme, zarobljenici su ostali bez vazduha zbijeni jedni uz druge jer su im zatvorili šibere na vagonima.

Od 3.000, koliko ih je krenulo iz Sarajeva, u Jasenovac je stiglo 2.000, a 200 je na kraju rata preživelo torturu.

Međutim, druga verzija je potpuno drugačija.

Čuveni reditelj Emir Kusturica 1988. godine snimao je film „Dom za vešanje“ koji je u tom vremenu izazvao veliku pažnju javnosti. Za potrebe filma angažovao je Gorana Bregovića koji je tada bio u jeku popularnosti, da mu napravi muziku za film. Ovim projektom prvi put započinje njihova saradnja koja će se nastaviti narednih godina, a legendarni muzičar prvi put radi muziku za film.

– Pesma je pravljena za film Emira Kusturice „Dom za vešanje“, a onda sam ja pravio prepev za ploču „Bijelog dugmeta“, kao jednu malu ljubavnu pesmu, zapravo kao jedan mali omaž Đorđu Balaševiću, koji nažalost nikad nisam napisao na ploči – otkrio je jednom prilikom Bregović i dodao da je želeo da oda počast popularnom kantautoru Đoletu Balaševiću stihom iz njegove pesme „Priča o Vasi Ladačkom“ i stihom „Kad ja nisam s onom koju volim“.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

Arheološko nalazište Gradina

UTVRĐENJE GRADINA "Gradila ga prokleta Jerina", fascinantni prizori na vrhu Jelice

Kultura

16:00

14 maj, 2024

Čačak / Lučani - Na jednom od vrhova planine Jelice iznad Čačka, u ataru dragačevskog sela Grab, već stolećima nemilosrdnom zubu vremena, nadmoćnim silama prirode i ljudskom nemaru, odoleva utvrda Gradina. Uzdižući se na planinskom vrhu već zaboravljenog naselja Jeljen, ova legendama obavijena utvrda i dan-danas čuva predanje da je tu „grad gradila prokleta Jerina“, žena Đurđa Brankovića. Prvi iskop na ovom arheološkm nalazištu urađen je pre tačno 40 godina.

Komentari(0)

Loading