PITANJE SVIH PITANJA U SRBIJI Koliko novca treba staviti u kovertu kada se ide na svadbu?

Lepote Srbije

18:00

Kultura 0

Koliko tačno novca treba staviti u kovertu za mladence?

PITANJE SVIH PITANJA U SRBIJI Koliko novca treba staviti u kovertu kada se ide na svadbu?
Shutterstock

 

Sezona venčanja je uveliko počela i dok se neki raduju svadbama, drugi se hvataju za glavu kada pomisle na kovertu sa parama koja se daruje mladencima.

U Srbiji se retko ko odlučuje na darivanje poklona poput bele tehnike ili putovanja jer sa kovertom nema greške. Jedino pitanje koje se postavlja je – Koliko para staviti u nju?

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Na Reditu se više puta potegla ta tema i mnogi su imali zanimljive kalkulacije koje su se dopale većini.

- Zavisi od toga koliko si blizak sa osobom i koliko imaš i koliko želiš da pokažeš da imaš.

Osnovna tarifa je 50e/osobi. Onda na to dodaš sledeće:

blizak (+ 50e)

kum si (+ 50e minimum)

bogat (+ 50e)

novac unsplash
 

želiš da svi znaju da si bogat (+ 100)

jako siromašan (- 50e ili smisli izgovor da ne ideš)

Ako vodiš decu, računaj 25e po detetu i zaokružuješ na dole.

Primeri kalkulacije:

Idete devojka i ti (100e), ti si blizak (+50), ona nije (+0). Ukupno: 150e

Ideš sam (50e), bliski ste (+50), siromašan si student (-50e). Ukupno: 50e

Bogat kum (50+100e minimum) si i ideš sa isto bogatom ženom (50+50) na svadbu najbližih zajedničkih prijatelja (+50). Vodite dvoje dece (+50) Ukupno bar 350e. Kum si, može to da ide i u naturi, ne mora keš, može da ste platili fotografa ili si kupio mladoženji odelo - glasi objašnjenje ovog očigledno iskusnog gosta koje je oduševilo mnoge.

Pojedini su se složili s računicom i dodali: „Pravljenje svadbe u Srbiji za mladence je postao biznis. Gleda se uloženo/dobijeno što je jako jadno i bedno. Stavi koliko si u mogućnosti pre svega i koliko misliš da je u redu. Nemoj da ispadaš džek sa poklonom a posle cela porodica da ispašta ceo mesec, da se neko ne bi uvredio. Mene očekuje svadba relativno uskoro i pozvaću drage ljude, ako su u mogućnosti neka daju poklon ako nisu ne moraju, i to će pisati na pozivnici. Zovem ih jer bi voleo da budu samnom tog dana a ne da bi zaradio na njima. 90% Srbije kuka kada treba da ide na svadbe jer mora da se izdvoji pare pa poklon, za garderobu jer su svadbe parada kiča, a mi Srbi volimo da se pokažemo.“

Jedan muškarac je napisao: „Minimum koliko možeš platiti je onoliko koliko koštaš mladence (cena stolice, tj. klope), tako da im nisi na trošku dok veličate slavlje“.

- 50 evra po mestu. Znači moja žena i ja kad idemo, 100 evra. Kada smo išli kod rodbine svi kao porodica pošto nas je bilo više računali smo svi po 50 evra u jednu kovertu i to je to. Mislim da je to sasvim ok. Ako je do novca problem onda nisu trebali ni da zovu.

- Kome si drag, razumeće i ako nemaš - poručio je neko za kraj.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

 

Arheološko nalazište Gradina

UTVRĐENJE GRADINA "Gradila ga prokleta Jerina", fascinantni prizori na vrhu Jelice

Kultura

16:00

14 maj, 2024

Čačak / Lučani - Na jednom od vrhova planine Jelice iznad Čačka, u ataru dragačevskog sela Grab, već stolećima nemilosrdnom zubu vremena, nadmoćnim silama prirode i ljudskom nemaru, odoleva utvrda Gradina. Uzdižući se na planinskom vrhu već zaboravljenog naselja Jeljen, ova legendama obavijena utvrda i dan-danas čuva predanje da je tu „grad gradila prokleta Jerina“, žena Đurđa Brankovića. Prvi iskop na ovom arheološkm nalazištu urađen je pre tačno 40 godina.

Komentari(0)

Loading