NAJLEPŠA GABON TORTA KOJA SE OBAVEZNO SPREMA ZA BOŽIĆ: Kremasta i lagana - fil ostavlja bez daha
Najlepša gabon torta koja se obavezno pravi za Božić je kremasta i lagana, a fil ostavlja bez daha
Verovatno već razmišljate šta da spremate svojim ukućanima za Božić.
Prvo krenemo sa slanim specijalitetima jer uz starinsku proju najbolje ide ruska salata, mimoza... naravno tu su i pite koje ne smemo da izostavimo.
Kada pričamo o glavnom jelu tu je domaća supa, sarma, a ono omiljeno svima je pečenje.
Bez svega toga taj dan ne može da prođe bez poslastica, a sada je ispred vas najlepša Gabon torta koja se obavezno pravi za Božić.
Raskošna, ukusna, kremasta, a nije teška za pripremu.
Ovo su potrebni sastojci i recept:
Kore: ukupno se peku 3 kore a za jednu koru potrebno je:
100 gr krupno mlevenih pečenih lešnika
5 belanaca
1 kašika fila od žumanca
50 gr šećera
Za fil:
250 ml slatke pavlake
15 žumanaca
200 gr maslaca
150 gr šećera
300 gr čokolade
Sada sledi priprema:
Prvo se sprema fil tako što se na pari skuvaju žumanci i šećer, doda se čokolada, a potom i maslac.
Umutiti slatku pavlaku pa dodati ovaj fil i ostaviti da se dobro prohladi.
Kore možete da pečete pojedinačno ili zajedno kako vam je lakše.
Umutite belanca i šećer pa dodajte fil od žumanca i krupno secaknih lešnika.
Kore peći na 180 Celzijusa oko 15 minuta u zavisnosti od jačine vaše rerne.
Filujte i ukrasite po želji.
Ukućani će se oduševiti ovakvom tortom za Božić.
USKORO STIŽE, NE PROPUSTITE OVO VOĆE Najbolje je za srce a deluje i protiv stresa i nesanice
Bobičasto voće bogato je vlaknima i čak može doprineti mršavljenju te poboljšati zdravlje srca i creva.
LAGAN A PREUKUSAN Zapečeni karfiol koji će vas oduševiti
Nekada poželimo da pojedemo nešto lagano bez mnogo kalorija a da je ukusno i zdravo. Zapečeni karfiol je idealan izbor za ovakav obrok.
ŠUMADIJSKI Tradicionalni recept za NAJBOLJI KAČAMAK koji ćete probati!
Kačamak je omiljeno srpsko jelo i svaki kraj ima neku svoju verziju, Šumadijski kačamak je ipak poseban zbog jednog sastojka.
OVAKO U LESKOVCU SPREMAJU SOČNE MEDALJONE PUNJENE KAČKAVALJEM: Baka otkrila recept od kog polazi VODA NA USTA
Napravite ukusan ručak i uživajte u jelu
VRANJANSKA PITA Samsa je stari recept ovog kraja koji svi OBOŽAVAJU!
Vranjanska samsa je tradicionalna pita karakteristična za jugoistočnu Srbiju, posebno za Vranje. Iako se često naziva “lisnatom pitom”, vranjanska samsa je zapravo prazna pita.
Komentari(0)