TORTA "CARICA" OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ: Fil sa čokoladom i lešnikom - najlepša poslastica za Novu godinu i Božić
Torta "Carica" osvaja na prvi zalogaj zbog fila sa čokoladom i lešnikom, a najlepša je za Novu godinu i Božić
Žene sigurno već polako prave spisak namirnica koje treba da kupe za praznike koji na stižu.
Slave su već počele, ali sada su nam Nova godina i Božić sve bliži.
Tradicija se kod nas poštuje i trudimo se da nam trpeza iz godine u godinu bude sve bogatija.
Zna se da je starinska sarma obavezna za ručak, ali pre toga i razne pite, salate, rolati...
Sada dolazimo do najslađeg dela, a to su poslastice.
Jedna torta "Carica" čije ime i samo govori je toliko dobra, a svi ljubitelji slatkiša neće moći da je odbiju.
Potrebni sastojci za ovaj recept su:
Za 4 kore:
150 g oštrog brašna
260 g belanaca
100 g prženih mlevenih lešnika
80 g šećera
Za krokant:
500 ml slatke pavlake
120 g šećera
120 g grubo mlevenih lešnika
Čokoladna krema:
300 g slatke pavlake
5 žumanaca
50 g putera
4 kašike šećera
150 g čokolade
Priprema je tu:
Kore: Mikserom dobro umutite belanca, a zatim dodajte šećer i mutite dok smesa ne postane čvrsta.
Pažljivo ručno umešajte brašno i lešnike, pa podelite smesu na 4 dela.
Na papiru za pečenje nacrtajte krug prečnika 24 cm i lagano ga nauljite.
Ravnomerno rasporedite smesu za kore na papiru i pecite svaku koru oko 10 minuta dok ne dobiju blagu boju.
Pecite ih na 180°C i ostavite da se ohlade. Krokant: Rastopite šećer na laganoj vatri, umešajte grubo mlevene lešnike i raširite smesu na papiru za pečenje ili silikonskoj podlozi da se stegne. Zatim sameljite lešnike i umešajte ih u šlag koji ste prethodno napravili od 500 ml slatke pavlake.
Čokoladna krema: Žumanca skuvajte sa šećerom na pari uz stalno mešanje. Umešajte otopljenu čokoladu u žumanca i ostavite smesu da se ohladi u frižideru. U hladnu kremu mikserom dodajte prethodno umućen puter, a zatim ručno umešajte šlag od slatke pavlake.
Postupak slaganja: Kora-čokoladna krema-šlag s krokantom-kora-čokoladna krema-šlag s krokantom-kora-čokoladna krema-šlag s krokantom-kora-čokoladna krema.
Uživajte u raskošnoj torti za praznike.
Vlasinska mućkalica: Srpski specijalitet od svinjetine i pileće džigerice! (RECEPT)
Čuvena mućkalica sa prostora Srbije, ali ne “Leskovačka”, već mućkalica od svinjetine i pileće džigerice zvana “Vlasinska mućkalica” specijalitet je našeg dana. Evo recepta za savršen srpski tradicionalni ručak!
PITA OD BUNDEVE Tradicionalana poslastica koju Srbi obozavaju!
Bundevara, poznata i kao pita od bundeve, je tradicionalno jelo koje se priprema u mnogim kulturama širom sveta. Ova ukusna poslastica ima različite varijacije i veoma je omiljena kod Srba pa vam danas donosimo stari recept za budevaru koju ćete stalno praviti.
RECEPT ZA ZDRAV BAKIN KOLAČ ĆE VAS ODUŠEVITI: Nećete zažaliti što ste pojeli više nego što je trebalo
Recept za zdrav bakin kolač će vas oduševiti
ZAPEČENI KROMPIR SA SLANINOM Starinski ali preukusan obrok za celu porodicu!
Krompir je svima omiljena namirnica, a ovo preukusno jelo će voleti svi članovi vaše porodice.
BAKIN RECEPT ZA STARINSKU BAKLAVU SA ORASIMA: Morate da je probate, toliko je SOČNA da će vam krenuti VODA NA USTA
Ostaviti da upije i ohladi se. Prelepa!
Komentari(0)