JEFTIN, A ZDRAV OBROK Recept za jelo koje svi obožavaju, a postalo je zaboravljeno: Mogu ga jesti i bebe, ljudi na dijeti...
Idealna je za male bebe, za ljude koji vode računa o svojim kilogramima ili pak za one koji imaju problema s probavnim sistemom.
Ovaj obrok je jeftin i priprema se vrlo lako! Može se konzumirati na razne načine i u kombinaciji s različitim namirnicama.
Palenta je jelo koje je nastalo u sjevernoj Italiji i od davnina se smatrala seoskim jelom. To je obrok koji je napravljen od belog ili žutog kukuruznog griza. Kukuruzno brašno ili griz imaju vrlo pozitivan uticaj na celokupno zdravlje čovjeka. Najvažnija stvar kod ovog jela je činjenica da palenta ne sadrži gluten i može je konzumirati svako bez obzira na starost.
Idealna je za male bebe, za ljude koji vode računa o svojim kilogramima ili pak za one koji imaju problema s probavnim sistemom.
Priprema palente
Palenta se može pripremati na dva načina. Svaki je vrlo lagan i brz za pripremu. Da bi se napravila palenta na prvi način potrebno je u lonac staviti 3 i po šolje vode. Nakon toga dodaje se malo ulja i prstohvat soli. Kada sve to provri, temperatura se smanjuje na minimum i sipa se jedna šoljica kukuruzne palente uz konstantno mešanje.
Kod spremanja palente preporučuje se upotreba drvene kašike, zbog oksidacije metalne žlice. Uz ovaj ukusan obrok mogu se dodati neke zdrave semenke ili omiljeno povrće.
Drugi način na koji se palenta može spremiti je sledeći. U posudu se ulije litar i po vode. Zatim dodaje se jedna kašika soli i pričeka se da voda provri. Kada je voda ključala dodaje se 500 g kukuruznog brašna. Brašno će ostati na površini vode.
U brašnu se drvenom varjačom napravi rupa i ostavi se da se tako kuva na umerenoj laganoj vatri. Posle izvesnog vremena brašno će se stopiti s vodom i tada je palenta, ukusna i zdrava, spremna za konzumiranje.
Od palente mogu se spremati i razna jela, a jedno od njih su ukusne projice (proja).
Sastojci potrebni za projice od palente su sledeći:
- 150 g kukuruzne palente
- 200 g brašna
- 300 g svežeg, usitnjenog sira
- 1 kašičica soli
- 1 prašak za pecivo
- 200 ml jogurta
- 100 ml ulja
Dok se priprema smesa potrebno je rernu uključiti na 200 stepeni. U posudu stavite ulje i jogurt i dobro razmutite.
Nakon što dobijete homogenu smesu dodajte brašno i palentu sa kašičicom soli i s praškom za pecivo. Preporučeno je koristiti bezglutensko brašno u tom slučaju.
Kada se svi sastojci dobro promešaju i izjednače dodaje se sitno izmrvljen sir. U veći pleh stavlja se smesa koja je prethodno namazana s malo ulja.
Projice se peku na 190 stepeni sve dok ne porumene, a može se i čačkalicom proveriti jesu li dovoljno pečene. Ukoliko čačkalica koja je ubodena u projicu ostane suva, to je znak da su dovoljno boravile u rerni i mogu se izvaditi da odstoje na sobnoj temperaturi pet minuta pre konzumiranja.
PUNJENE PAPRIKE NA KAFANSKI NAČIN: Izdašan ručak za celu porodicu, mogu da stoje i do 3 dana, a ukus obara s nogu
Donosimo vam recept za punjene paprike na kafanski način, čiji ukus obara s nogu.
Uštipci sa kajmakom: Tradicionalni domaći recept za savršeni doručak
Uštipci su jedno od omiljenih jela u srpskoj kuhinji, idealni za doručak ili užinu. Ovo jednostavno i brzo jelo, uz dodatak kajmaka, donosi savršen spoj ukusa i hrskavosti. Pripremite se da osvojite srca vaših ukućana ovim domaćim receptom.
SPECIJALITET KAKAV SE SLUŽI SAMO U NAJBOLJIM RESTORANIMA: Sada otkriven TAJNI RECEPT za gulaš sa MESOM i POVRĆEM
Isecite meso na kockice, pa stavite u šerpu u koju ste prethodno stavili 80 g putera
Kada bi se na Evroviziji birala hrana, evo na kom mestu bi bila Srbija
TasteAtlas bio je inspirisan Evrovizijom, zbog čega je napravio listu najbolje hrane u Evropi.
Vlasinska mućkalica: Srpski specijalitet od svinjetine i pileće džigerice! (RECEPT)
Čuvena mućkalica sa prostora Srbije, ali ne “Leskovačka”, već mućkalica od svinjetine i pileće džigerice zvana “Vlasinska mućkalica” specijalitet je našeg dana. Evo recepta za savršen srpski tradicionalni ručak!
Komentari(0)